Aprilie și Zâna Florilor
Aprilie era a doua lună în vechiul calendar roman, folosit de romani până în anul 44 î. Hr.
Aprilie era luna zeiţelor mai vechi sau mai noi, italice sau împrumutate de la alte popoare, zeiţe ale primăverii, rodniciei, feminităţii sau maternităţii, ale iubirii sau ale grânelor, florilor, naturii.
În Aprilie, romanii le sărbătoreau pe Magna Mater sau Marea Mamă a Muntelui Ida (al cărei cult a apărut în Anatolia, Turcia de azi, în jurul Muntelui Ida, lângă Troia), pe Tellus (Glia) sau pe Ceres (Mama cerealelor, a creşterii (grâului) şi a creaţiei/ rodirii) şi, desigur pe Flora, zeiţa înfloririi.
Flora
Flora era o străveche Zeiță italică a Primăverii, a Florilor și a Înfloririi. Era ocrotitoarea pomilor înfloriți (o ipostază a Gliei roditoare, tinere și pline de seve) și a tinereții abia înmugurite. Sărbătoarea ei ținea, la Roma, 6 zile, din 28 aprilie până în 3 mai, și se numea Floralia.
Flora Mater (Mama Primăverii și Născătoarea vegetației) era invocată ca să aducă primăvara. Era îmbunată cu jertfe și cu jocuri vesele, cu petreceri și cu mese bogate, împodobite cu flori ca să ocrotească mugurii pomilor și ai florilor de pe câmp și din grădini, de întoarcerea iernii. Oamenii purtau cununi, atârnau cununi de flori la uși și femeile se îmbrăcau în cât mai multe culori puteau.
În basmele noastre Flora a ajuns… Zâna florilor !
Puțină etimologie
Numele-i vine din flos, floris – floare.
Iar flos vine din rădăcina indo-europeană *bʰleh₃- (bhlo-) = a înflori, a îmboboci, a prospera, care, la rându-i, s-a născut din rădăcina *bhel- (3) = a-i merge bine, a-i prii, a înflori, a creşte, a prospera… a fi binecuvântat de divinitate…
Această rădăcină indo-europeană *bhel- stă la originea cuvântului latinesc folium (frunză) dar și a cuvântului grecesc phúllon (de unde franceza are chlorophylle).
Regăsim aceeași rădăcină în engleză – bloom, blossom „a înflori”, în germană – Blume „floare”, în olandeză – bloem „floare” .
Tot de acolo provine şi englezescul bless, a binecuvânta şi binecuvântare.
Bibliografie
1. Gh. Gutu, Dicționar latin-român, Ed. Științifică, București, 1993;
3. Dictionnaire Étymologique Latin, M. Bréal et a A. Bailly;
3. https://www.etymonline.com/search?q=bhel
4. Hugo Blanchet, Anouk Ferri, „Abécédaire illustré des mots voyageurs. Flâneries étymologiques”, Ed. Atelier Perrousseaux, France, 2021.
5. http://www.romania-actualitati.ro/etimologii_vi_aprilie_luna_florei_ii-126252
Comentarii recente