Prima seară la Roma
Ajung la Roma într-o după-amiază caldă de început de iunie și știu că voi sta câteva zile în cartierul Trastevere. Mă intrigă numele, dar aflu repede că vine din latină, cum altfel?, de la Trans Tiberim adică dincolo de Tibru.
Într-adevăr, ca să ajungi la Trastevere trebuie să treci Tibrul. Citesc puțin pe internet și aflu că este un cartier foarte animat, boem și plin de culoare, deși nu există aici nici monumente antice comparabile cu Panteonul, nici muzee care trebuie văzute.
E trecut de ora 8, căldura de peste zi s-a domolit și ies să caut o trattoria. Cu cât mai retrasă, cu atât mai bine, îmi place să merg în locurile cunoscute doar de localnici. Bate ușor vântul și miroase a iasomie. Din când în când se aude țipătul unui pescăruș.
Străduțele înguste, întortocheate, cu pavaj neregulat, mă conduc printre case uneori înalte, alteori joase, uneori simple, alteori amintind de un palazzo. Fațadele sunt decrepite, mușcate de iederă, obloanele încă nu sunt deschise. Intuiesc răcoarea în spatele ferestrelor închise peste camere întunecoase.
Descopăr grădini cu palmieri pitici, trandafiri și rododendroni, ferigi uriașe, ficuși, ghivece imense cu arbuști de tot felul. Peste gardurile din fier forjat sau din cărămidă ajung în stradă exuberant tufe de bugainvillea, de iasomie și de glicină. Rufele atârnă la ferestre ici și colo iar pe acoperișuri văd amenajate terase sub copertine colorate.
Străzile sunt slab iluminate noaptea, dar nici nu observ, soarele la apus aruncă o lumină albastră, tamizată, și-mi este de ajuns. Mă gândesc că are farmec cartierul ăsta dezordonat și natural și că o să-mi placă. Abia aștept să-i descopăr toate piazzetele, grădinile și străzile mărginite de case simple sau de vile, de reședințe sau de blocuri de apartamente.
Dintr-o întâmplare ajung pe Via Carlo Pisacane și la numărul 47 găsesc trattoria Le volpi del Molise. Mă așez la o masă, afară. Mă uit în jur. Clienții sunt localnici, unii stau la o bere, alții beau vin din pahare mari, aburite. Seara trece în miros de iasomie, cu o porție de bruschette și cu un pahar de prosecco rece.
A doua zi la Roma
Îmi încep ziua cu un mic dejun italian la o terasă descoperită întâmplător, la doi pași de Monteverde, acolo unde stau. E trecut puțin de ora opt. La nouă începe cursul și am noroc că sala unde trebuie sa ajung este la doi pași. Nu mă grabesc.
Un pavilion cu cupolă, scaune și mese mici mă invită la un moment de dolce far niente, într-un parc cu pini-umbrelă, tufe de iasomie și dafini în floare. În mijlocul parcului, o fântână arteziană. Este Parcul Largo Ravizza iar una dintre porți se deschide către o școală. Mă uit pe internet, este o școală primară, IC Via Fabiola Plessa Primaria. Ajung la terasă chiar atunci când copiii se pregătesc să intre în clase. Forfotă, veselie, un copil mănâncă rapid o înghețată, altul îmi face cu mâna.
E plăcut, soarele încă este blând. Mă uit în jur. Un instanteu dintr-o dimineață italiană banală. La o masă, câțiva bărbați în vârstă beau ristretto din cești minuscule, în altă parte, un băiat își împarte croissantul cu cățelul, la o altă masă două femei îmbrăcate office își beau cafeaua. Un porumbel ciugulește o firimitură de pâine iar în tufa de lângă gardul de fier forjat văd un papagal verde.
Simt puțin din sufletul cartierului, simplu, uman.
După-amiaza târziu merg sa văd inconturnabilele romane. Încep din Piazza Venezia și ma plimb câteva ore, fără țintă. Città eterna. Fiecare piatră pe care calc poartă cu sine o parte din istoria lumii. Forumul Roman, Colosseum-ul, Panteonul, Fontana di Trevi, Piazza Navona, fântâni și biserici baroce…Văd în depărtare cupola recognoscibilă a Vaticanului, Bazilica Sfântul Petru. Mă pierd pe străduțele vechi, printre case năpădite de iederă și glicine, urc trepte înguste, strălucitoare, trec pe lângă taverne care înaintează pe trotuar, mă opresc în piazzete seducatoare cu fântâni arteziene, coloane și obeliscuri ce ne spun povesti cu cezari, vestale, militari romani și creștini prigoniti.
The diary was written during the mobility Learning Teacher Training in Rome, Italy (07/06/2023 – 11/06/2023). The mobility is part of the Erasmus+ Strategic Partnership Project „Codes of Culture Heritage” 2022-1-RO01-KA220-SCH000085067. (va urma)
Comentarii recente