Réveillon la castel

La origine, le réveillon era o cină lungă ținută în Franța de acum două veacuri și ceva în serile anterioare Crăciunului și Anului Nou.

Numele său derivă din cuvântul réveil (care înseamnă „trezire” și care la rândul lui vine din „éveiller”, moștenit din latinescul exvĭgĭlare, cl. evigilare, a se deștepta. Din același etimon latinesc româna îl are pe a veghea).

Participarea la réveillon implica altădată a rămâne treaz până la slujba de la miezul nopții și până spre ziuă chiar.

Termenul este documentat pentru prima dată în Franța secolului al XVIII-lea și a fost folosit ca denumire pentru petrecerile nocturne prelungite organizate de nobilime sau de familia regală de la Versailles.

În cele din urmă, cuvântul a început să fie folosit și de alte curți regale și, după Revoluția Franceză, el a fost adoptat ca o definiție a trecerii fastuoase în Noul An.

Meniul folosit la réveillon era unul cu totul special.

De exemplu, la entrées se regăseau homar, stridii, escargots sau foie gras, iar un fel de mâncare cosmopolit era curcanul umplut cu castane. Exotic și rar, curcanul ajunge în Franța prin secolul al XVI-lea din Insulele Spaniole. Curând înlocuiește pe mesele regilor gâsca, ce-și păstrează însă locul pe masa poporetului.

Se spune că tot atunci ar fi apărut prin saloanele de la Versailles castanele glasate. Nu se știe cu exactitate originea castanelor glasate, dar se știe că Ludovic al XVI-lea și nobilimea de la Curte se dădeau în vânt după aceste delicatese, mai ales de Crăciun.

„Coace bine castanele, decojește-le, turtește-le ușor între palme și pune-le pe o farfurie. Acoperă-le bine cu un sirop fierbinte făcut din apă, zahăr, suc de lămâie și apă de flori de portocale”, scria acum 300 de ani intr-un rețetar, Pierre de La Varenne, patiser la curtea unui marchiz de pe lângă Lyon.

Cele mai bune vinuri erau scoase din pivnițe, la final desfăcându-se sticle de Champagne, vin căruia îi ticluise gustul pe la 1668 un anume Dom Pérignon, călugăr econom la abația benedictină Hautvillers din Val-de-Marne.

Au existat dintotdeauna anumite diferențe între réveillons de Noël (Crăciun) și cele de Nouvelle Année.

Crăciunul este în mod tradițional o manifestare ritualică creștină, sărbătorită mai ales în sânul familiei, în vreme ce Réveillon de la Saint Sylvestre este dedicat întâlnirii cu prietenii și cunoștințele, în număr cât mai mare.

Adesea, lumea iese în stradă pentru a urmări focurile de artificii, pentru a ciocni o flûte cu vin spumant sau, la Madrid, în Puerta del Sol, pentru a mânca cele 12 boabe de strugure simbolizând cele 12 bătăi ale orologiilor la trecerea dintre ani. La fiecare bătaie a orologiului, oamenii isi pun câte o dorință, pentru a avea parte de 12 luni îmbelșugate și pline de sănătate.

Surse:

https://dexonline.ro/definitie/veghea

https://www.cnrtl.fr/etymologie/r%C3%A9veillon

https://plume-dhistoire.fr/celebrer-noel-a-la-cour-sous-lancien-regime/

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.