Cuvinte călătoare (40). Metale și spiriduși malefici

Kupfernickel

Nichelul, element chimic cu numărul 28 în Tabloul periodic al elementelor, are o poveste în care se plimbă spiridușii nordici din minele de metale prețioase.

Minerii germani din regiunea Munților Metaliferi, azi la granița dintre Germania și Cehia, au descoperit în Evul mediu un minereu roșu despre care credeau că ar conține cupru.

Ei l-au numit “Kupfernickel” (în germană “kupfer” = cupru, iar “nickel” era numele unui spiriduș care trăia în mine și despre care se credea că ar păzi cuprul și alte mine bogate în metale prețioase. Minerii aveau convingerea că acest spiriduș vrăjise minereul, nelăsând cuprul să fie separat din el.

Despre nickeli – acești spiriduși malefici ai minelor – se mai credea că ascund metalele prețioase pe care minerii le căutau în van și că inundau galeriile. Se spune că provocau cutremure, scoteau sunete îngrijorătoare iar șoaptele lor aveau un ecou înfricoșător.

Numele lor vine de la Sankt Nikelaas (Sfântul Nicolae) în latina bisericească Sanctus Nicolaus. În secolul al XII-lea, acest sfânt proteja atât navigatorii, veghind ca apele să fie calme, dar și pe minerii saxoni sau germanici.

În 1751, baronul suedez A.F. Cronstedt a izbutit să obțină din minereu nu cupru, ci un metal alb, încă necunoscut pe atunci, pe care l-a denumit cu vechiul cuvânt, prescurtat acum în forma “nickel”.

Kobold

Povestea nichelului se aseamănă cu aceea a cobaltului. Numele cobaltului, metal din grupa a 9-a a Tabelului periodic al elementelor, având simbolul Co, derivă din germanul „Kobalt”, o variantă a lui „Kobold”, care la popoarele germanice desemna un ”duh al pământului”, un fel de spiriduș, dar unul rău.

Alchimiștii din Evul Mediu au descoperit niște minereuri cu aspect metalic din care au făcut repetate încercări ca, prin topire, să obțină argint. Toate aceste încercări au fost sortite eșecului, iar alchimiștii au pus acest lucru pe seama faptului că minereul era păzit cu strășnicie de către niște ființe imaginare numite „Kobold”. De aceea, ei au dat minereului numele de kobold, apoi kobald. 

Kobold-ul trăiește așadar, la fel ca nickel-ul, în mine și alte locuri subterane. Este o creatură malefică din folclorul nordic si se adăpostește uneori si în peșteri sau la rădăcinile copacilor.

În 1735, chimistul suedez Georg Brandt, care îndeplinise și funcția de director al monetăriei regale, separă din acest minereu nu argint, cum se chinuiseră alchimiștii să o facă, însă un metal nou, căruia i-a dat numele vechi al minereului, „cobalt” adică.

Surse:

https://www.littre.org/definition/nickel

https://www.cnrtl.fr/etymologie/nickel

https://www.cnrtl.fr/etymologie/cobalt

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.