Cuvinte călătoare (41). Carte, book, boek, Buch, livre, libro, Βιβλίο…

Italiană, spaniolă, portugheză

În italiană, în spaniolă (libro), în portugheză (livro) și în franceză (livre), cuvântul provine din latinescul liber . Cuvântul inițial însemna și „ scoarță” și se putea scrie pe un astfel de material. Ulterior, prin extensie, cuvântul a luat sensul de „operă literară, text scris”.

Engleză, germană, olandeză…

În engleză (book), în olandeză (boek) sau în germană (Buch), cuvântul provine din engleza veche „bōc” care la rândul său provine din rădăcina germanică „* bōks-”.

Acest strămoș foarte îndepărtat este un derivat din „boka” ce înseamnă „fag”.

Ce legătură este între un fag și o carte ? Pe tăblițele de fag erau scrise runele, caracterele sacre ale vechiului alfabet gotic și nordic. Aceasta ne amintește că în spatele fiecărei cărți se află un copac. Și ne mai amintește și de caracterul sacru al scrierii.

Bouquin

Interesant este că întâlnim rădăcina germanică „* bōks-” și într-un cuvânt din limba franceză : bouquin. De altfel, în 1459 franceza împrumută „boekijn” (cărticică) din olandeza medie. Acest „boekijn” va deveni cuvântul francez „bouquin”.  

În limbile slave

În mod similar, în limbile slave, cuvântul „буква” (bukva— „scrisoare”) este legat de „fag”. Se deduce că primele scrieri ale limbilor indo-europene ar fi putut fi sculptate pe lemn de fag. 

Cuvântul grecesc biblìon 

Cuvântul grecesc βιβλίον ( biblìon ) are legătură cu Byblos, vechi oraș fenician și port la Marea Mediterană (astăzi în locul lui există localitatea Jubayl, în Liban). De aici se exportau mari cantități de papirus în mileniul 1 î.Hr. Tot aici s-a dezvoltat și alfabetul fenician, care stă la baza alfabetului grec.

În română – carte

În română, cuvântul carte vine din latinescul charta „hîrtie, scrisoare” care, la rândul lui, vine din grecescul χάρτης khártês (« foaie de papirus sau de hârtie »).

Bibliografie:

Marius Sala, “101 cuvinte moștenite, împrumutate și create“, Ed. Humanitas, 2010.

Marie Treps, “Les mots oiseaux. Abécédaire des mots français venus d’ailleurs”, Ed. Sorbiers, 2007;

Marie Treps, “Le passionnant voyage des mots”, cahier thématique, Petit Larousse 2007.

https://www.cnrtl.fr/etymologie/livre

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.