Week-end în Bavaria (I). Despre München în era covid, cu părtinire

Am ajuns la München într-o seară colorată și rece de toamnă bavareză, cu frunze lipite de asfaltul umed și iederă roșie agățându-se tenace de zidurile caselor. Turnurile cu ceas din vechiul oraș, piețele vechi, clădirile gotice și fațadele baroce erau învăluite într-o ceață albă. O secundă am crezut că o ninsoare ușoară coborâse din Alpi.

Despre München în era covid, cu părtinire

München este capitala landului federal Bavaria, care poartă denumirea oficială de „Freistaat Bayern”, are o populație de 1,56 milioane de locuitori și este al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg.

Orașul este cunoscut la nivel mondial pentru sărbătoarea Oktoberfest, care reprezintă cel mai mare festival din lume, și care ERA vizitat în fiecare an, într-un trecut nu foarte îndepărtat, de șase milioane de oameni.

La fel de bine, dar mai liniștit, faimoasa bere din München poate fi savurată sub castanii uneia dintre numeroasele berării în aer liber. În München, acestea au o tradiție de peste 200 de ani și sunt considerate un simbol al stilului de viață bavarez.

Orașul München se bucură de o reputație internațională în calitate de metropolă artistică, culturală și științifică și oferă o viață de noapte foarte animată. München are o excelentă rețea de transport în comun, de o punctualitate cu adevărat nemțească.

Chiar și în era covid, restaurantele cu mâncăruri tipice bavareze erau pline, berăriile semănau cu un Oktoberfest în miniatură: bănci lungi de lemn, halbe de 1 litru, bărbați în costume bavareze, o fanfară, chelnerițe cu decolteuri generoase care puteau să poarte fără probleme 4-5 halbe într-o singură mână, șiraguri de covrigi bretzel, cârnați cu varză murată, șnițele și ștrudele cu mere.

Seară la renumita berărie Hofbräuhaus

Era coadă de fiecare dată la intrarea în restaurant, cafenea sau berărie: se controla cartea de identitate și pașaportul covid – cheia modernă care îți deschide toate ușile.

În noiembrie 2021 la Munchen se poartă hainele elegante, pantofii scumpi, parfumurile la modă. Ca accesorii, pălăriile chic și obligatoriu masca FFP2, mare, cu cioc de rață, cu două filtre și patru elastice; era greu, aproape imposibil să trișezi și să o dai jos ca să iei o gură de aer dinspre Alpi.

Chiar și în era covid, locuitorii orașului München se bucură de numeroasele oaze verzi pe care le au, cum ar fi Grădina Engleză, luncile râului Isar și parcurile castelelor, precum și apropierea de Alpi și de lacurile din Bavaria Superioară.

Grădina Engleză

Turiștii, în era covid, vizitează pinacotecile, culisele teatrului și expozițiile de artă.

Vechea Pinacotecă
Casa artei

Chiar și în era covid, Grădina Engleză era plină și colorată, unii făceau surf în centrul Münchenului pe o cascadă mică, la intrarea într-un parc. Ce ciudat să îi vezi acolo, cu costumele și cu planșele lor de surf!

Surferi în centrul Münchenului

Alții beau bere la berăria de lăngă Turnul Chinezesc; mâncau cartofi prăjiți din cornete mari și se fereau de ciori. La München, ciorile te pândesc când te întorci la masă cu berea și cartofii prăjiți, plonjează și își înfig ciocul negru în câte un cartofior. Nu m-am așteptat, credeam că numai pescărușii fac asta, așa cum se întâmplă la Ostende.

Chiar și în era covid, copiii merg la teatrul de marionete, la muzeul de jucării sau mănâncă acadele colorate, migdale și alune trase în caramel cumpărate din piața de alimente, Viktualienmarkt.

Vin fiert în piața de alimente Viktualienmarkt

Chiar și în era covid, piața orașului Viktualienmarkt era animată. Unii cumpărau pește și creveți, alții cărnați de toate felurile, trufe și ciuperci de pădure, măsline cu sâmburi și cu gust de busuioc sau fără sâmburi și umplute cu bucățele de ardei iute, măsline ținute în ulei, cu oregano sau cu alte mirodenii. Unii clienți cumpărau ceaiuri și infuzii amintind de tărâmuri de la capătul lumii, alții se opreau și beau vin fiert, punch, vin de miere sau gin fierbinte. Câțiva se opreau și se uitau la ornamentele de Craciun.

Piața de alimente. Viktualienmarkt
Piața de alimente. Viktualienmarkt
Piața de alimente. Viktualienmarkt

Și în era covid, în centrul Münchenului, în Mariënplatz, în prima zi de week-end, oamenii stăteau la o coadă de două sute de persoane. Am crezut că e o coadă la intrarea în Primăria Nouă sau la covrigi bretzel. Nu. Era coadă la vaccinare.

Coadă la vaccinare în Marienplatz
Marienplatz. Primăria Nouă

Munchen, 14.11.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.