Povestea vorbei (2). „De florile mărului…”

O crenguță de măr înflorit într-un vas cu apă

A face ceva „de florile mărului” înseamnă a face ceva în zadar, degeaba, fără nici un folos.

Ideea de inutilitate, asociată cu aceea de frumuseţe ne este sugerată de imaginea diafană a unei crenguțe de măr înflorit așezată într-un vas cu apă. Deși știm că ne lipsim de câteva mere la toamnă, nu ne îndurăm să nu aducem primăvară în casă…

Când zicem că cineva a venit „de florile mărului„, adică fără vreun scop precis, facem aluzie la această plăcere lipsită de orice interes practic.

Dar expresia porneşte de la o situaţie cu totul diferită!

Promisiunea mărului în floare

Legătura dintre flori şi utilitatea lor s-a păstrat sub un aspect mai puţin cunoscut astăzi, acela al estimării şi comercializării recoltei pomilor din faza când aceştia erau în floare.

Diferite mărturii în acest sens găsim în documente de epocă, la etnografi şi sociologi, referirea făcându-se la mai multe regiuni ale ţării.

Descrierile etnolingvistice ne spun că în zona Braşovului, de exemplu, „şcheienii cumpărau grădinile cu pomi de când erau în floare, iar toamna şi le culegeau singuri…”(N. Dunăre, în Ţara Bârsei I, 1972).

În Apuseni și în alte zone din țară, negustorii vindeau fructele „primăvara, când mărul era înflorit, sau toamna”. (Teofil Frâncu şi G. Candrea, Românii din Munţii Apuseni – Moţii, 1888)

Negustorii și plata în avans

De fapt, plata în avans s-a practicat din timpuri vechi: în secolul al XVI-lea, oameni de afaceri genovezi şi florentini cumpărau anticipat lâna turmelor din Castilia, pe care o vindeau în Flandra.

Florile de măr

Desigur, riscul unor asemenea achiziţii „la noroc” era acoperit prin preţurile modice oferite celor nevoiţi să vândă merii în floare primăvara.

Dar pagubele suferite, uneori, din cauza timpului nefavorabil, au putut duce la caracterizarea cumpărătorilor curajoși drept oameni care umblă şi ei doar „de florile mărului„, fără să mai vadă şi fructele.

Aşadar, iniţial expresia a fost una tehnică şi s-a referit la estimarea şi cumpărarea recoltei de mere după promisiunea pomului în floare…

Bibliografie:

Stelian Dumistrăcel, Expresii românești. Biografii – motivații, Ed. Institutul European, Iași, 1997, pag. 134-135.

www.dexonline.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.