Povești spuse de numele orașelor din Belgia (2)

Sătucul Charnoy – orașul Charleroi

Gara din Charleroi

Istoria orașului Charleroi, la origine o cetate, este destul de recentă în comparație cu alte orașe din Belgia. Este cel mai tânăr oraș din Valonia, după Louvain-la-Neuve.

Orașul apare pentru prima dată acum 350 de ani într-un registru parohial. Preotul satului Charnoy (pe care a fost construită cetatea) a apreciat fără îndoială că a fost un eveniment atât de important petrecut pe teritoriul parohiei sale încât l-a notat într-un registru de botez.

A întrerupt, așadar, înregistrarea botezurilor pentru a nota nașterea orașului Charleroi.

Cetatea a fost construită de spanioli. La acea vreme, micul sat Charnoy aparținea Țărilor de Jos spaniole, iar spaniolii au decis să fortifice regiunea. Cu toate acestea, după puțin timp, francezii, sub un anume Ludovic al XIV-lea, cuceresc mica cetate spaniolă și hotărăsc să o mărească.

Charnoy devine Charleroi în onoarea regelui Spaniei Carol al II-lea.

Hasselt

Panorama aeriană a orașului Hasselt

Orașul Hasselt, din Limburg, ascunde o mulțime de mistere!

Numele Hasselt derivă din germanicul Hasaluth, care înseamnă pădure de alun. Orașul a fost numit astfel începând cu anul 1165. Se pare că în vechime această regiune era acoperită de păduri întinse de alun.

Clădirea noului tribunalul din Hasselt are o formă inspirată de alun. Alunul se află pe pe stema orașului Hasselt iar printre popoarele germanice, alunul era arborele sub care se pronunța dreptatea. Dubla referință conferă clădirii o mare valoare simbolică.

Alunul pe stema orașului Hasselt

Sursa foto coperta: https://www.citytrip.be

Despre etimologiile altor orașe din Belgia am mai scris și aici:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.