Gent, orașul contrastelor

Când traversezi râul Leie pe podul Sf. Mihail, cineva desfășoară în fața ta o carte poștală imensă: fațadele flamboaiante ale clădirilor de pe Graslei, casele cu aer vetust ce par ridicate direct din apele canalului … Din loc în loc, antrepozite şi fabrici și vechea piață de peşte şi fosta hală a măcelarilor…

Gent seduce prin contrastul dintre amprenta medievală și modernitatea restaurantelor rafinate, a teraselor care înaintează pe trotuarele înguste sau pe cheiuri, a magazinelor de design interior, a buticurilor prêt-à-porter.

Gent surprinde prin braseriile inedite amenajate în vechi hale de carne sau de pește, prin prăvăliile cu fațade romantice, în care se vând bomboane artizanale, sub formă de con, cu gust de zmeură, sau borcane miniaturale cu muștar.

Oraș excentric, Gent ne oferă un cocktail fascinant în care se amestecă o istorie bogată, o cultură înfloritoare și o viața urbană animată.

brown and white concrete building near body of water during night time

…Castele medievale care au aparținut conților Flandrei, turnuri cu ceas, clădiri cu acoperișuri în scări, catedrale cu nișe, statuete, garguie și blazoane, coloane și ferestre înalte.

…Curți interioare, enigmatice, canale în care se reflectă fațadele uimitoare.

…Piatețe înțesate de cafenele și restaurante, irezistibile magazine de ciocolată la fiecare colț de stradă.

…Străduțe mărginite de case întreținute impecabil, cu petunii și mușcate la ferestre.

Korenmakt

Korenmakt este piaţa de grâne, mărginită în epoca medievală de casele breslelor, din care nu s-a păstrat, din păcate, decât Casa zidarilor, situată vizavi de biserica Sfântul Nicolae şi uşor recognoscibilă datorită giruetei.

Piața de grâne – Korenmarkt

Niklaaskerk

Maiestuoasă, dedicată patronului negustorilor si transportatorilor maritimi, Biserica Sf. Nicolae este o exemplificare a modului in care stilul gotic flamand a evoluat intre 1200 si 1430.

aerial view of city buildings during daytime
Biserica Sfântul Nicolae – Niklaaskerk

Gravensteen

Pare ireal cum pe lângă Castelul Conților, ridicat în 1180, trece tramvaiul cu oameni care se grăbesc dimineața către birouri și se uită telefoanele smart.

Aici și-au avut reședința conții de Flandra până în secolul al XIV-lea, când au abandonat castelul. Castelul a fost folosit ca închisoare şi sediu al Curţii Supreme de Justiţie a Flandrei iar acum găzduieşte un muzeu de arme şi instrumente de tortură.

Castelul Conților – Gravensteen

Sint-Michielsbrug

Când traversezi râul Leie pe podul Sf. Mihail, cineva desfășoară în fața ta o carte poștală imensă: fațadele flamboaiante ale clădirilor de pe Graslei, casele cu aer vetust ce par ridicate direct din apele canalului pe care plutesc rațe și lebede, terasele cu două-trei măsuțe care înaintează pe chei, pe sub sălcii.

Din loc in loc, antrepozite şi fabrici și vechea piață de peşte şi fosta hală a măcelarilor, cu impozanta sa șarpantă și construită în stilul gotic al Evului Mediu. Acum aici stau doar turiştii, căutând vremurile lui Jan van Eyck.

brown concrete building near body of water during night time

Belfort van Gent

Clopotniţa cu ceas, de 91 m înălţime şi cu un balaur aurit în vârf, este din 1380 simbol al oraşului autonom iar cele 54 de clopote ale sale au dat alarma sau, după caz, au fost trase în semn de sărbătoare de nenumărate ori de-a lungul secolelor. Clădirea dreptunghiulară în stil gotic lipită de turn este Halle aux draps, hala de pânzeturi, construită între 1425-1445.

Clopotnița din Gent – Belfort van Gent

Sint-Baaskskatedraal

Catedrala Sfântului Bavo poartă numele unui sfânt local – în franceză, Saint Bavo sau Bavon. A fost ridicată timp de trei secole, începând din 1290, pe locul unei capele romanice datând din anul 942 şi închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Amvonul reprezintă „triumful adevărului”, o lucrare baroc-rococo realizată între 1741-1745 din lemn de stejar şi marmură.

Catedrala este celebră pentru vitraliile plătite de Carol Quintul, picturile din capele ale unor artişti celebri precum Rubens, dar mai ales pentru una dintre cele mai cunoscute comori culturale ale Europei de Nord: polipticul Mielul Mistic.

Catedrala Sfântului Bavo –
Sint -Baaskskatedraal
https://www.visitflanders.com/

Stadhuis

Primaria orașului este o fantezie debordantă gotico-renascentista, cu una din fațade având o alambicată dantelărie gotică şi cu alta renascentistă mult mai sobră.

Primăria – Stadhuis
https://visit.gent.be/

Aici, povestea cuberdonului și a unui farmacist controversat din Gent.

Aici, despre etimologia numelui orașului Gent.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.