Etimologii ciudate (X). Papură, papirus, papier, paper…

Papirus

Papirusul este o plantă erbacee acvatică cu tulpina formată din foițe membranoase, care crește mai ales în Delta Nilului și în Africa Centrală (Cyperus papyrus).

Papirusul este și un material sub formă de foiță, obținut de egipteni și romani din tulpina acestei plante, pe care se scria în Antichitate; un vechi manuscris pe un astfel de material tot papirus se numește. Data la care a început fabricarea papirusului este situată în jurul anului 3500 î. Hr. 

În Grecia a pătruns abia în secolul al VI-lea î. Hr., răspândindu-se apoi în toată lumea greco-romană; din secolul al IV-lea î. Hr. papirusul a început să fie înlocuit treptat cu pergamentul.

Papirusul a fost totuși folosit prin cancelarii până în secolele X-XI, ca suport pentru acte, diplome, scrisori.

În limba română cuvântul papirus a intrat din limba franceză, care l-a luat din latinescul papyrus, acesta fiind copiat după termenul botanic grecesc π α ́ π υ ρ ο ς (papuros).

Papură

Ați recunoscut în cuvântul grecesc cuvântul papură. Interesant este că româna are cuvântul papură care este unul dintre cuvintele grecești păstrate numai în aria orientală a Romaniei și care au pătruns, pe cale orală, în latina dunăreană și s-au transmis numai limbii române .

Papier (franceză), paper (engleză)…

Cuvântul francez  “papier” a apărut la sfârșitul secolului al XIII-lea din latinescul papyrus, acesta fiind copiat după termenul botanic grecesc π α ́ π υ ρ ο ς (papuros). Cuvântul englez „paper” a apărut la mijlocul secolului al XIV-lea din francezul papier (hârtie, document) direct din latinescul papyrus, după același termen grecesc.

Într-adevăr, și „papier/paper…” și „papirus” sunt niște foi subțiri, fabricate din fibre vegetale concepute pentru a scrie pe ele. Cu toate acestea, papirusul este o trestie gânditoare („un roseau pensant”) iar papier/paper o foaie savantă (un chiffon savant).

Surse:

Marius Sala – Cuvintele- mesageri ai istoriei, Editura Meronia, București, 209;

Marius Sala – 101 cuvinte moștenite, împrumutate, create, Editura Humanitas, București, 2010,

www.dexonline.com

https://www.cnrtl.fr/etymologie/papyrus

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.