Ce secrete ascund numele orașelor din Belgia?

Bruxelles / Brussel

Bruxelles-ul a apărut acum mai bine de 1000 de ani în apropierea râului Senne…Care nu trebuie confundat cu romanticul râu Seine din Paris.

Zona era una mlăștinoasă și cu multe insulițe. Se pare că numele Bruxelles-ului are legătură cu această zonă.

Numele de Bruxelles vine dintr-o veche formă germanică – *brokaz (care însemna mlaștină).

Acest *brokaz este derivat la rândul lui din cuvântul indo-european *mer- (mare) și din *saliz (cuvânt care are sensul de sală, refugiu, cabană și care stă la originea cuvintelor franceze „salle / salon” și a cuvântului german Saal).

Așadar, Bruxelles-ului i s-a spus Broekzele, casa din mlaștină.

people walking on street near brown concrete building during daytime
Bruxelles

Anvers / Antwerpen

O legendă spune că orașul își datorează numele uriașului Druon Antigonus, care ar fi tăiat si aruncat mâinile (în olandeză, hand werpen) marinarilor care nu au plătisera taxa din Scheldt.

Mai probabil, numele Antwerpen provine de la expresia „Aen de Werpen”, care subliniază că orășelul s-a născut pe o movilă potrivită pentru acostarea bărcilor.

Anvers/Antwerpen a fost la început doar un modest sat de pescari. Distrusă de normanzi în 836, aglomerația carolingiană a fost reconstruită nu după mult timp, întărită cu un castel, „castrum”, și prevăzută cu o incintă fortificată în secolul al XI-lea.

black and white analog clock at 10 00
Anvers

Mons / Bergen

Denumirea orașului Mons se explică prin termenul latinesc clasic mons, montis, „deal, munte”.

În neerlandeză Mons este Bergen, cuvânt care are exact același înțeles.

Pluralul găsit în limba neerlandeză, Bergen, se explică prin prezența celor cinci dealuri de pe marginea văii Haine: Mons, Bois-la-Haut și munții Héribus, Panisel și Saint-Lazare.

red and black concrete building
Mons

Namur / Namen

Namur / Namen vine de la Namurcum. Nam este o rădăcină celtică cu sensul de vale. Namurcum înseamnă deci „locuința din vale„.

Namur

Bruges/ Brugge

Potrivit celor mai mulți cercetători, Brugge / Bruges provine dintr-un vechi cuvânt germanic *brugjō- / *brugjǭ, un cuvânt reconstituit care înseamnă „pod”. Este același cuvânt care a dat brug în olandeză modernă, Brücke în germană și bridge în engleză.

Apa a jucat un rol crucial în nașterea și dezvoltarea orașului Bruges. Canalele dau un farmec și o frumusețe singulară centrului istoric: grădini secrete, poduri pitoresti, cladiri medievale, colțuri ascunse romantice se dezvăluie la o plimbare cu vaporașul. Lebedele, trăsurile trase de cai pe alei, turnurile gotice și narcisele ne coboară într-o poveste.

brown brick house across yellow tower
Bruges

Gand / Gent

Orașul Gent / Gand își trage numele dintr-un vechi cuvânt celtic, „Ganda”. Acest vechi cuvânt înseamnă „confluent„. Istoria Gentului începe în anul 630, când Sfântul Amand alege confluența („Ganda”) dintre râurile Lys și Escaut pentru a construi acolo o mănăstire.

Astăzi, orașul încă poartă urmele celor paisprezece secole de istorie, cu un castel medieval înconjurat de șanțuri, o catedrală maiestuoasă, o clopotniță, trei beguinaje.

Gent

Surse:

https://www.visit.gent.be

https://www.persee.fr/doc/barb_0001-4133_1979_num_65_1_55393

https://www.larousse.fr/encyclopedie/ville/Anvers/105760

1 comment

    • Victor on 11 octombrie 2022 at 10:43 AM
    • Reply

    Da, ai avut dreptate, mi-a plăcut 👌

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.