Vacanță în Namur. Luptătorii pe catalige și gastronomie din Namur

Lupta pe catalige, pasională, în ritm de tobe și alternând strigăte și căderi spectaculoase este una dintre cele mai vechi tradiții folclorice din Namur, atestată în 1411 ca o practică deja bine stabilită.

Scopul este doborârea adversarului având ca singure arme cataligele, pe care luptătorii le pot lovi unele de altele, și coatele. Prin acest joc, tinerii își arătă forța, abilitatea și îndemânarea.

UNESCO

De pe 16 decembrie 2021, luptele pe catalige din Namur sunt înscrise în patrimoniul cultural imaterial al umanității (UNESCO).

Namur, luptă pe catalige.
Sursă foto: https://www.fgfw.be/

O sursă veche atestă faptul că aceste lupte aveau loc între Mélans (locuitorii orașului vechi) și Avresses (cei din orașul nou). Fiecare grup avea căpitanul și steagul lui și se distingea prin culorile cocardei. Luptătorii din Mélans purtau galben și negru (culorile orașului), iar cei din Avresses roșu și alb. Întreg grupul era format din 1.500 până la 1.600 de luptători împărțiți în brigăzi, purtând diferite uniforme.

Înălțimea cataligelor a variat în timp iar astăzi are doi metri.

Namur, luptă pe catalige.
Sursă foto: https://www.fgfw.be/
Namur, luptă pe catalige.
Sursă foto: https://www.fgfw.be/

Coborâm în trecutul îndepărtat al orașului Namur

În Evul Mediu, locuitorii orașului Namur s-au ridicat de nenumărate ori împotriva suveranilor lor. O legendă din secolul al XIV-lea spune că, în urma unei revolte a locuitorilor, Jean de Flandre (1298-1330), conte de Flandra și de Namur, a asediat orașul și l-a subjugat prin foamete. Atunci când nobilii orașului i-au cerut iertare, contele ar fi spus: „Nenni, nenni, fără iertare dacă veniți pe jos, călare, cu barca sau în căruță”.

Ironici, locuitorii orașului au venit la conte urcați pe catalige care, amuzat de ingeniozitatea lor, i-a iertat.

O versiune mult mai plauzibilă a acestui celebru joc este dată de istoricul Félix Rousseau.

În Evul Mediu, de fiecare dată când râurile Sambre, Meuse sau Houyoux ieșeau din matcă, străzile orașului erau sub apă. Este posibil că într-o astfel de circumstanță locuitorii din Namur să se fi obișnuit să meargă urcați pe catalige.

Astăzi

Tinerii din Namur sunt astăzi ambasadorii folclorului valon și animatorii acestei tradiții pe care o perpetuează și o arată în lupte în timpul cărora prin viață istoria și sufletul orașului.

Mai multe lupte pe catalige sunt organizate pe parcursul anului în Namur și în regiune, în principal în timpul sărbătorilor populare.

Cea mai importantă are loc în a 3-a duminică din septembrie. Cu ocazia Sărbătorilor Valoniei (Fêtes de Wallonie), are loc în Place St Aubain în fața a peste 6.000 de spectatori marea luptă a „Cataligelor de Aur”.

La sfârșitul acestui punct culminant al folclorului orasului Namur, câștigătorul primește „Cataligele de Aur” și titlul neoficial de cel mai bun luptător pe catalige al anului.

Specialități culinare din Namur

Melcul Petit-Gris

Melcul Petit-Gris este obiectul unei specialități culinare din Namur. Legenda spune, nu fără o nuanță de amuzament, că locuitorii din Namur sunt la fel de lenți ca melcul.

Adevărul este că în satele din jur, la Warnant și la Fernelmont, în crescătoriile de melci cresc Petits-Gris care se servesc în restaurantele din regiune. Les connaisseurs se îndrăgostesc pe loc de gustul melcilor iar curioșii sunt cuceriți de această descoperire.

Berile Houppe și Philomène

Nu departe de centrul orașuluir, două braserii produc bere pentru care merită să faci un ocol.  Houppe, de la Brasserie de Namur, cucerește printr gustul amar, fin și echilibrat. Philomène este brasată la Brasserie du Clocher și se evidențiază prin gustul amar perfect stăpânit, terminat cu o notă citrică.

Căpșunile din Wépion

La Wépion, la câțiva km de Namur, cultura căpșunilor este o tradiție. Există chiar și un muzeu al căpșunilor Musée de la Fraise.

Biétrumé : caramelele care nu se lipesc de dinți

În 1954 apare la Namur o specialitate dulce. Numele vine de la comicul din Namur din secolul al XVIII-lea, Jean Biétrumé Picar. Această bomboană din caramel moale, obținut din frișcă și alune prăjite, are două gusturi care se topesc în gură: ciocolată și unt.

Site-uri utile:

www.curieuseshistoires-belgique.be

www.fgfw.be

www.echasseurs.org

https://walloniebelgiquetourisme.be

Sursa fotografie coperta:

https://walloniebelgiquetourisme.be/

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.