Vacanță la Bruxelles. Galeriile Regale Saint-Hubert

Luminat puternic, Pasajul Saint-Hubert oferea luxul unei cafenele in aer liber, în lumea unor comercianți bogați care aduseseră la Bruxelles adevărata senzație de capitală europeană.

Povestea galeriilor regale

Galeriile din Bruxelles, mai vechi decât cele din Milano, au fost concepute de tânărul arhitect Jean-Pierre Cluysenaar, născut în Țările de Jos în 1811.

Într-o dimineață luminoasă din anul 1836, lui Cluysenaar îi vine ideea să construiască o galerie acoperită, de peste 200 de metri lungime, între Rue du Marché aux Herbes/Grasmarkt și Rue Montagne aux Herbes Potagères/Warmoesberg.                  

Galerie du Roi/Koningsgalerij, (Galeria Regelui) și Galerie de la Reine/Koninginnegalerij (Galeria Reginei) sunt părțile principale ale complexului, împărțite de o colonadă unde Rue des Bouchers traversează arcada.

A treia secțiune, mai mică, reprezentată de Galerie des Princes/Prinsengalerij (Galeria Prinților), este situată pe marginea pasajului principal. 

Prima piatră a fost pusă la 6 mai 1846 cu o mistrie de aur de către regele Leopold I însoțit de cei doi fii ai săi. Inaugurarea a avut loc la 20 iunie 1847. Mai mult de o sută de ani mai târziu, clădirea care inițial era numită „Passage Saint-Hubert” a primit denumirea actuală de Galeries Royales Saint-Hubert.                                  

Prin frumoasele tavane din sticlă, lumina naturală inundă interiorul. La punctul de întâlnire a celor două galerii, a Regelui și a Reginei, lumina pătrunde printr-o imensă cupolă. Galeria Prinților se formează din Galeria Regelui, pe la mijlocul acesteia și se sfârșește în rue des Dominicains.

Omnibus omnia („Toate pentru toți”)

Cluysenaer și-a imaginat ceva mai mult decât un complex comercial. El a vrut să creeze un microcosmos urban, un oraș în oraș, așa că în cadrul galeriilor au fost construite și două teatre: Théâtre des Galeries și Théâtre du Vaudeville.

Pe la 1846, pe locul acestui teatru se afla o piata de flori.

Théâtre Royal des Galeries Saint-Hubert a fost deschis în iunie 1847. A devenit unul dintre cele trei teatre regale din Bruxelles, pe scena lui jucându-se operetă și reviste. Interiorul său a fost reconstruit în 1951.          

Luminat puternic, Pasajul Saint-Hubert oferea luxul unei cafenele in aer liber, în lumea unor comercianți bogați care au adus la Bruxelles adevărata senzație de capitală europeană.

La mijlocul secolului al XIX-lea, galeriile Saint-Hubert erau cele mai lungi, cele mai înalte (8 metri), cele mai bine decorate și cele mai bine luminate galerii din lume, grație unui uriaș acoperiș din sticlă. Din ziua inaugurării lor, aceste galerii au fost foarte frecventate de locuitorii Bruxelles-ului, de elita pariziană, iar acum de turiștii veniți din toată lumea.

Astăzi

Astăzi găsim în galerii buticuri de lux, birouri și apartamente, precum și terase, cafenele și restaurante.

Pe trei etaje, vitrinele etalează produse de top, începând de la jucării, marochinărie, cărți, suveniruri, flori, parfumuri, dantele și terminând cu ciocolaterii. Fiecare magazin, salon, restaurant sau librărie, conceput în stilul Art Nouveau, caută să se integreze în curentul artistic.

Magazine remarcabile

Printre magazinele remarcabile din Galerie de la Reine, se află cel al elvețianului Jean Neuhaus. Jean Neuhaus, un apoticar elvețian din Neuchâtel, deschide în 1857 o farmacie în Galeriile Regale Saint-Hubert.  Elvețianul vindea acolo nu numai medicamente ci și tot felul de dulciuri farmaceutice: bomboane de tuse, tablete de ciocolată amară, bomboane cu miere pentru durerea de gât, sau lemn-dulce pentru durerea de stomac. Mulți ani mai târziu, în 1912, nepotul său, care purta tot numele de Jean Neuhaus, perfecționează principiul acestor dulciuri farmaceutice, umplându-le cu ciocolată. Astfel apar pralinele belgiene. La scurt timp, în 1915, Louise Agostini, soția lui Jean Neuhaus junior, inventează o cutie luxoasă, aurie, legată cu funde, pe care o numește balottin.

De la începutul secolului trecut, tot în Galerie de la Reine funcționează renumitul magazin Delvaux, specializat în prelucrarea produselor din piele, creatorul și producătorul celor mai elegante poșete și diverse alte obiecte, cum ar fi mănușile.

În 1984 librăria Tropismes se instalează în Galeries Saint-Hubert, în « Blue Note », renumita sală de jazz belgian și internațional. Rafturile cu cărți sunt impresionante în acest loc cu pereți acoperiți cu oglinzi, coloane, cu un mezzanin surprinzător și sub plafonul cu stucaturi splendide.

175 de ani de Galeries Royales Saint-Hubert

La aproape 2 secole de la inaugurare, galeriile sunt încă unul dintre cele mai vizitate monumente din Bruxelles, iar aniversarea lor de 175 de ani merită o sărbătoare cuvenită. O expoziție despre istoria lor este planificată în decembrie anul acesta, în timp ce proprietarii plănuiesc să se înfrățească cu galeriile Victor Emmanuel II din Milano, care au fost construite la 20 de ani după Saint-Hubert și s-au inspirat, de fapt, din acestea.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.