Vacanță în Hainaut. La cité aux 5 clochers

Se spune că este cel mai bine păstrat secret al Belgiei : deși mai puțin popular decât Gent, Bruges sau Anvers, vechiul oraș Tournai (Doornik în neerlandeză) are un farmec aparte.

Situat pe fluviul Escaut, la 10 km de frontiera cu Franța, Tournai este unul din cele mai vechi orașe ale Belgiei, cu o istorie care datează de 2000 de ani, fiind fondat de romani pe drumul dinspre Cologne (Köln) spre Franța.

Orașul Tournai adăpostește două bijuterii arhitecturale medievale:Catedrala Notre-Dame și cea mai veche clopotniță din Belgia – le Beffroi, turnul cetății.

Sursă foto: www.visittournai.be

Catedrala Notre-Dame

Această biserică romano-catolică a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 2000: Este unul dintre exemplele cele mai concludente al împletirii celor mai importante două stiluri arhitecturale din Europa medievală: stilul romanic și stilul gotic.

Catedrala este considerată cea mai originală construcție religioasă din Belgia. Ea a influențat ca stil și decor și alte biserici de pe valea fluviului Escaut.

Datorită faptului că Tournai fusese proclamat reședință episcopală, în 1141 s-a construit aici o catedrală în stil romanic.

Sursă foto: www.visittournai.be

50 de ani mai târziu au fost adăugate bolțile, putându-se observa deja influența stilului gotic. Deasupra bolților au fost construite cinci turnuri.

Proporțiile catedralei sunt gigantice: patru etaje, 134 m lungime si 66 m lărgime (în transept); siluetele celor cinci turnuri, fiecare în altă formă, sporesc impresia generală de grandoare iar ferestrele înalte cu vitralii imense dau impresia de ireal.

Interiorul este caracterizat printr-o mare bogăție decorativă, realizată între secolele al XIII-lea și al XVIII-lea.

Găsim aici picturi murale vechi de peste 700 de ani, dominate de lucrările celebrilor pictori Rubens și Jordaens, dar și un vitraliu în formă de trandafir. Aceste minuni pălesc însă în fața trezoreriei ce adăpostește o colecție de antichități neprețuite.

Clopotnița din Tournai: le Beffroi, turnul cetății

Cea mai veche clopotniță din Belgia dar și din Europa de Nord se află în Tournai, iar construcția ei a început în anul 1188, la ordinul regelui Philippe Auguste al Franței.

Grand-Place din Tournai și Beffroi
Sursă foto: https://visitworldheritage.com/

Înaltă de 72 de metri cu 257 de trepte, clopotnița dispune de un parapet crenelat și de o secțiune în formă de cruce. Turnul cu clopotnița servea drept turn de veghe împotriva incendiilor și atacurilor. A avut și rol de închisoare până în 1827.

Singurele clopote care au rezistat timpului si incendiilor și care s-au păstrat până în ziua de azi sunt „Clopotul Focului” și „Clopotul Bancloque”, care este cel mai mare.

Clopotnița din Tournai (le Beffroi, Turnul Cetății)
Sursă foto: arhiva personală
Câteva din cele 257 de trepte din clopotniță
Sursă foto: arhiva personală

Specialități culinare din Tournai

Regiunea Tournai ne seduce cu câteva specialități culinare.

Clovis este o păjitură cu frangipan și cu dulceață de caise și ananas; pudrată cu fulgi de migdale. A fost imaginată de mai mulți patiseri din Tournai cu ocazia comemorării a 1500 de ani de la moartea lui Clovis I.

Brioșele în formă de albine (couques abeilles) aduc un omagiu primului rege al francilor, Childéric, tatăl lui Clovis.

Celebrele baloane negre (ballons noirs) de Tournai sunt niște bomboane tari și negre.

Iepurele à la tournaisienne este o mâncare de iepure gătită cu cu bere locală (Moinette, Bush sau Tournay), prune afumate și struguri, asezonată cu cimbru, frunze de dafin și puțin oțet și servită cu cartofi la aburi.

Desertul Clovis, brioșa-albină și bomboanele – baloane negre, specialități din zona Tournaisis
Sursă foto: patiseria https://www.patisseriequenoy.be

Site-uri utile:

www.visittournai.be

https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/content/cathedrale-notre-dame-de-tournai-patrimoine-de-lunesco

https://www.patisseriequenoy.be

Sursa fotografiei de copertă:

https://www.touring.be/fr/articles/voir-faire-tournai-5-curiosites

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.