Ibiza is calling! Vacanță în Ibiza (1)

Totul a început  odată cu George Sand și Frédéric Chopin care își adăposteau iubirea într-o mănăstire răcoroasă din Valdemossa, pe insula Mallorca din arhipelagul Balearelor .

Din avion Ibiza se vede ca o pată alb căzută din paleta unui pictor nebun. Așa cum e ea aruncată în arhipelagul Balearelor, alături de Mallorca, Menorca și Formentera, Ibiza pare inofensivă.

Dar de îndată ce ai pășit pe insulă, ești în puterea ei.

Ibiza are o putere tulbure.  Ca un magnet uriaș cu o atracție ambiguă, Ibiza te smulge lumii și te face să-ți pierzi memoria. L’île de l’oubli. Albul caselor te orbește iar valurile Mediteranei te hipnotizează. L’île blanche.

Aproape că e imposibil să reziști seducției.

Sate albe, cu străduțe labirintice, abrupte, mărginite de case cu obloane colorate și oale uriașe cu măslini pitici, leandri și aloe vera. Ferestre de unde coboară exuberant până în stradă flori aprinse de bougainvillea. Ziduri văruite în alb acoperite de hibiscus și dafin roz cu frunze veninoase. Citadele construite pe înălțimi ușoare de unde se vede marea de cobalt. Piețe mici, ascunse. Vile cu fațade maiestuoase. După gardurile din fier forjat, grădini luxuriante în care cresc palmieri pitici, oleandri, aloe vera, lămâi și tufe fuchsia de bougainvillea.

Localuri tipice catalane, vechi, agățate de malul mării, cunoscute doar de pescari și de câțiva localnici.  Cafenele chill-out cu muzică eterică, restaurante rafinate, cu meniuri exquis, hors de prix.

Plaje sălbatice, pustii. Porturi aglomerate în care ancorează vapoare de lux, ambarcatiuni cu panze si catamarane.

Fiecare alege: puritate sau sofisticare, simplitate sau vanitate, zgomot sau liniște. O lume a plăcerilor, frenetică, superficială și vanitoasă. Sau o lume care trăiește aproape de esențe și de natură.

O insulă a contrastelor.

L’île du Paradis. Aici aerul e parfumat. Ibiza este insula pinilor, a livezilor de smochini, migdali, măslini si citrice. Miroase a rozmarin și a miere, a ace de pin, a ienupăr, a sare și a piatră încinsă. Miroase amărui a leandri.

Ibiza este insula pe care trăiesc păsările flamingo. Pășesc cu grație pe lacurile sarate, acolo de unde de secole se extrage sarea de mare.

O insulă cu o istorie pe care puțini o cunosc. Arhipelagul Balearealor mai păstrează vestigii ale trecutului său successiv cartaginez, roman, vandal, arab și spaniol.

Utopia

Ibiza a fost o enclavă de libertate, un refugiu pentru intelectualitatea europeană a anilor ’30-’40, care fugise de dictatura lui Franco și apoi de ascensiunea lui Hitler.

Llorenç Villalonga, Paul Morand, Albert Camus, Walter Benjamin, Paul Claudel, Frédéric Beigbeder, E.M. Cioran au crezut că pot stabili acolo regatul Utopiei.

În anii 1960 acest fost port fondat de fenicieni s-a transformată în San Francisco european.

Ibiza și-a lăsat locuitorii să experimenteze pentru o zi sau pentru totdeauna stiluri de viață libere și creative. Intelectualii, artiștii, hedoniștii, adepții unui stil de viață eco avant la lettre au descoperit devreme arta de a lăsa timpul să se învârtă în jurul Mediteranei.

Astăzi Utopia este definitiv reciclată în industria festivalurilor și a cluburilor de noapte, a beach-party-urilor de tot felul.

Ibiza, Sant Antoni, 23 august 2022.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.