Vacanță în Brabantul Flamand. „Satul de sticlă” și un grădinar excentric

La fel ca în celelalte regiuni ale Europei, și în grădinile castelelor din această regiune s-au cultivat struguri de masă. În 1865, Felix Sohie, grădinarul Castelului Huldenberg, a construit prima seră pentru struguri la Hoeilaart și i-a cultivat încă din primăvară. Strugurii pe care i-a recoltat erau destinați pieței de la Bruxelles.

Struguri de masă cultivați în sere

Există în Belgia, nu departe de Bruxelles și aproape de pădurea Soignes, de-a lungul văii pârâului Ijse, un loc cu dealuri și văi ușoare, cu versanți orientați spre sud, unde strugurii sunt cultivați în sere încălzite.

Strugurii de tip „Vlaams-Brabantse tafeldruif” (trad. strugure de masă din Brabant-Flamand) sunt cultivați într-o regiune a Brabantului Flamand care cuprinde comunele Hoeilaart și Overijse, satele Neerijse, Loonbeek și Huldenberg ale comunei Huldenberg și satul Duisburg al comunei Tervuren.

Ciorchini cu boabe mari, dulci

Strugurii sunt dulci, mari, acoperiți de un strat pufos, iar ciorchinii au o formă frumoasă. Prin limitarea numărului de boabe pe ciorchine, boabele au o dimensiune mai mare. În medie, un bob de strugure cântărește 10 grame.

Pe un ciorchine copt care cântărește 800 de grame se găsesc aproximativ 70-80 de boabe de struguri.

Gustul dulce al strugurilor se datorează temperaturii din sere, care se înscrie într-un interval cuprins între 15 și 20 de grade.

Sursă foto www.streekproduct.be

Felix Sohie – un grădinar excentric

La fel ca în celelalte regiuni ale Europei, și în grădinile castelelor din această regiune s-au cultivat struguri de masă. În 1865, Felix Sohie, grădinarul Castelului Huldenberg, a construit prima seră pentru struguri la Hoeilaart și i-a cultivat încă din primăvară. Strugurii pe care i-a recoltat erau destinați pieței de la Bruxelles.

Exemplul său a fost urmat și de alții, iar în deceniile care au urmat, în regiune au început să apară tot mai multe sere. Culturile de struguri au schimbat radical aspectul regiunii. În 1961 în regiune existau 34 929 de sere iar Hoeilaart a fost numit pe bună dreptate „Satul de sticlă”.

Cultivarea strugurilor în sere a fost favorizată de solul bine drenat și de clima moderat umedă cu precipitații suficiente. Acest lucru a permis colectarea unei cantități suficiente de apă de ploaie pentru irigarea serelor.

Sursă foto: www.streekproduct.be

De asemenea, cultivatorii au beneficiat de relieful puternic ondulant al regiunii, cu diferențe de înălțime de până la 60 de metri. Au preferat să-și construiască sere pe versanți, în special pe pantele orientate spre sud.

Festivalurile strugurilor. Ambasadorul strugurilor

În această zonă geografică s-a născut și un folclor deosebit pe marginea producției de struguri. Viticultorii își aduceau cu mare mândrie cei mai frumoși ciorchini la expozițiile anuale de struguri care se organizau în diferite sate. Aceste expoziții erau de obicei organizate în așa fel încât să coincidă cu târgurile locale.

La Hoeilaart (în a treia săptămână din septembrie) și în Overijse (ultima săptămână din august), aceste expoziții au luat amploare, devenind festivaluri anuale ale strugurilor, în cadrul cărora au loc alegerea unui ambasador al strugurilor, organizarea unei competiții viticole, etc.

De asemenea, la muzeul strugurilor din Overijse este prezentată și conservată istoria cultivării strugurilor.

Sursă foto: http://nieuw.tafeldruif.be/
Sursă foto: www.hoeilaart.be

Eticheta cu simbolul european al DOP

Fiecare ciorchine de struguri poartă o etichetă cu simbolul european al DOP, denumirea „Vlaams-Brabantse tafeldruif” și denumirea viticultorului sau a exploatației acestuia.

Ciorchinii se etichetează numai în exploatația viticultorului pentru a garanta originea și trasabilitatea strugurilor de tip „Vlaams-Brabantse tafeldruif”.

Surse:

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/bezoeken/bezienswaardigheden/bezoekerscentrum-druf/

www.overijse.be

www.hoeilaart.be

Sursă foto copertă: www.streekproduct.be

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.