Week-end în Bavaria (IV). München. Grădina Engleză


Grădina Engleză din München este cel mai mare parc ce se găsește în interiorul unui oraș din Europa. Principalele atracții ale parcului includ două grădini de vară, o pagodă chinezească, o casă japoneză a ceaiului și un templu în stil grecesc numit Monopteros.


Denumirea se datorează stilului în care a fost amenajat parcul, acesta având un stil destul de informal şi popular în Marea Britanie în perioada dintre jumatatea secolului al 18-lea şi începutul secolului al 19-lea.

Parcul este mai mare decât parcuri celebre cum ar fi Central Park din New York și este împărțit în două secțiuni: Hirschau, partea de nord care are 3 kilometri lungime și partea de sud care măsoară 2 kilometri.

Turnul Chinezesc

Construit ca o replică a Marii Pagode din Grădinile Botanice Regale Britanice, Turnul Chinezesc este o structură înaltă de 25 de metri ce se aseamănă cu superbele pagode din grădinile împăraților chinezi. Turnul ridicat la sfârșitul secolului al 18-lea a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost reconstruit după proiectul initial. Acest turn găzduiește a doua cea mai mare berărie din München.

Turnul Chinezesc
Se poate face surfing la intrarea în Grădina Engleză

Gradina Engleză a luat naștere la sfârșitul anilor 1700 când arhiducele si electorul Carl Theodor și-a propus sa transforme orașul. Una dintre dorințele sale a fost aceea de a înființa o așa numită „grădină militară”, proiectată cu scopul de a oferi soldaților informații despre agricultura si in același timp pentru a le oferi un loc unde să se poată recrea în aer liber. Grădina militară și-a deschis porțile în 1789.

Există aici și o casă japoneză a ceaiului construită în 1972 cu ocazia organizării de către München a Jocurilor Olimpice. Aici sunt organizate în mod regulat ceremonii ale ceaiului.

Templu grecesc Monopteros

Tot în Grădina Engleza se poate vizita și un templu grecesc numit Monopteros ce a fost construit în 1836.

Cei care vizitează Gradina Engleza nu ar trebui sa fie surprinși daca văd nudisti, zona dintre templul grecesc si gradina japoneza a ceaiului fiind printre locurile favorite de plaja ale nudistilor încă din anii 1960. 

Noi nu i-am văzut, ma gândesc ca era totuși destul de frig, adică fără mănuși și fular nu te puteai plimba.

Templul în stil grecesc Monopteros
Unii agață lacăte pentru a-și sigila iubirea,
ceea ce amintește de lăcățelele prinse de podurile peste Sena, în Paris

München, 14.11.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.