Week-end în Bavaria (III). München. Mariënplatz și o legendă despre „pasul diavolului”

Mariënplatz și orașul vechi

Ca să ajungem în Mariënplatz, am traversat zona pietonală, o zonă aglomerată, cu numeroase magazine și restaurante bavareze, vechi, cu fațade amintind de Evul Mediu, clădiri decorate de Crăciun, cafenele din care ieșeau efluvii de vanilie și scorțișoară, vitrine cu soldăței, pitici, elfi și globulețe.

Am trecut pe lângă etalaje cu portocale, mandarine, mango, rodii imense, fructe de kaki și fructele pasiunii, ne-au făcut cu ochiul dughenele care vindeau castane coapte, migdale, alune de copac și alune de pământ, nuci de macadamia, semințe de bostan, toate trase în caramel.

Plutea deja un aer de vacanță, de târg de Crăciun, cu vin fiert, ștrudele cu mere, covrigi bretzel și bere bavareză. Se instalaseră deja cabanutele pentru târgul de Crăciun. Pe care l-au anulat.

În Altstadt (orașul vechi) ne-am oprit mai întâi în Marienplatz (Piața Mariei), piața centrală a orașului München. A fost piața principală a orașului începând din 1158.

În această piață, în Evul Mediu aveau loc spectacole iar neguțătorii cu nume nordice își vindeau mărfurile de tot felul.

Marienplatz a fost denumită după Mariensäule, o coloană mariană înălțată în centrul său în 1638, pentru a sărbători sfârșitul ocupației suedeze.

Primăria Veche din München

În partea de est a pieței este situată Primăria Veche (Altes Rathaus) din München. Este o clădire în stil gotic, cu o impresionantă fațada gotică din secolul al XV-lea, cu o sală de consiliu, o sală de bal și un turn, care au fost reconstruite. Astăzi în Primăria Veche se găsește un muzeu al jucariilor, cu o colecție de jucării vechi.

Primăria Nouă din München

Primăria Nouă (Neues Rathaus) este emblema orașului. Ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aceasta construcție te copleșește și apoi te seduce. Imensul palat neogotic este ornat cu statui și garguie. Turnul de 85 de metri are un carillon care răsună de 3 ori pe zi (la ora 11, la ora 12 și la ora 17). În vârf tronează un călugăr mic (Münchner Kindl), simbolul orașului München. 

Curtea interioară are o terasă agreabilă iar diferitele ornamente neogotice dau impresia că te afli într-o mănăstire.

Coloana Fecioarei Maria, protectoarea orașului München

În centrul pieței, Mariensäule este împodobită cu o statuie din aur a Fecioarei Maria. La începutul secolului al XVII-lea, München era una din capitalele Contra-Reformei. Această mișcare religioasă se opunea Reformei protestante și o venera în mod special pe Fecioara Maria. Prințul elector Maximilian I a ordonat construirea acestei coloane ca să mulțumească cerului că a apărat orașul în timpul războiului de 100 de ani, atunci când era ocupat de trupele suedeze.

Figurile din bronz ce înconjoară aceasta coloană reprezintă nenorocirile cu care se confrunta orașul Munchen la acea vreme: șarpele (erezia), dragonul (foametea), leul (războiul) și busuiocul (pesta). Acest monument a inspirat numeroase alte coloane din Europa.

Frauenkirche – Biserica Sfânta Maria din Munchen

Catedrala gotica Sfânta Maria (Frauenkirche) este inima orașului. Această construcție din cărămidă roșie construită în secolul al XV-lea în stil gotic târziu este unul din simbolurile orașului. Cu turnurile sale de 100 de metri Frauenkirche domină centrul și mărturisește importanța catolicismului în Bavaria.

Turnurile bisericii Sfânta Maria din München

Domurile în formă de bulbi, în stil renascentist, au fost construite din motive economice și dau acum catedralei o siluetă originală.

Biserica Sfânta Maria din München

Pasul diavolului

La intrarea în naos se vede o urmă neagră ce seamănă cu urma unui pas, terminată cu o coadă. Este Teufelstritt (pasul diavolului).

O legendă spune că un arhitect încheiase un pact cu diavolul și în schimbul pactului trebuia să construiască această catedrală fără ferestre. La terminarea lucrărilor, diavolul a intrat în naos, s-a uitat de jur împrejur și, într-adevar, de acolo de unde stătea el nu se vedea nicio fereastră.

A considerat ca arhitectul respectase pactul și a acceptat catedrala.

Dar arhitectul ridicase catedrala în așa fel încât ferestrele nu se vedeau din locul în care se afla diavolul. Când să iasă din catedrală, diavolul și-a dat seama de înșelăciune și, nebun de furie, a bătut din picior la intrarea în naos și a lăsat o urmă de pas…care se vede și astăzi.

Peterskirche – Biserica Sfântul Petru din Munchen

Biserica Sfântul Petru. În plan secund Primăria Veche.

Biserica Sfântul Petru domină Marienplatz. Fondată în 1180, Peterskirche este cea mai veche biserică din oraș. De-a lungul secolelor, acest edificiu a fost reconstruit de mai multe ori, în stiluri arhitecturale diferite. Astfel, interiorul a fost decorat în secolele XVIIe și XVIII cu elemente baroce și rococo. Din turn se văd Alpii in depărtare.

München, 13.11.2021.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.