La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Târgul Ieșilor pe Ulița Sârbească (Strada Alexandru Lăpușneanu) străluceau magazine, cofetării, neîntrecute croitorii și luxoase pantofării pentru dame. La tot pasul, trecătorii erau fermecați de vitrinele magazinelor cu firme încântătoare: Martin, Valter, Derigault, Herţog (croitorul) şi Delpuech (pălărierul).
Apoi au mai fost: La Cavalerul Şic, La Americanul Fasson, La Magazinul Englez, La Luxoria, La Triumf, La Cristian, La Mode Helen, La Violeta, La Domniţa Ruxanda şi multe alte galanterii, parfumerii, drogherii, pantofării.
La Cristian, cele mai fine cămăşi, cele mai elegante cravate
Între acestea, un loc aparte îl ocupa magazinul de la numărul 32, „locul de întâlnire a high-life-ului ieşean”.
Aparţinea lui Cristian, negustor evreu de manufactură şi galanterie, dar „îndrăgostit al documentelor vechi şi prieten al scriitorilor”, cum l-a caracterizat Aurel Leon.
„Cele mai fine cămăşi, cele mai elegante cravate, aici puteau fi găsite. Arbitrul cochetăriei vestimentare era însuşi negustorul Cristian, bărbat bine ras, bine hrănit, bine dispus” cu „zâmbet îndatoritor şi comportare de om civilizat în toate fibrele”.
Era „nu numai manechinul reclamă al magazinului, ci prieten sfătuitor al clienţilor săi, printre care se numărau Mihai Codreanu, George Topârceanu, Păstorel Teodoreanu”, pe lângă sumedenie de magistraţi, medici şi profesori.
Gramofoane, patefoane, violine, pianine
În această lume nu puteau lipsi magazinele de muzică. Unele instrumente muzicale se perindau prin casa lui Ioan Strasshoffer, aflată odinioară, unde se află acum Galeriile Anticariat.
Vreme de aproape un veac, sub bolțile tavanelor au răsunat nenumărate piane, violine, pianine, tot felul de cutii muzicale, gramofoane, patefoane. De obicei, cochetele magazine muzicale erau înzestrate cu ultimele noutăți venite de la Viena și aveau mici cabine pentru ascultarea melodiilor înregistrate pe discuri metalice, benzi de hârtie sau plăci de patefon, spre marea satisfacție a tinerilor iubitori de muzică.
Florăria « La Buchet » a doamnei Maria Criss
În Iașul de odinioară, pe Ulița Golia (strada Cuza-Vodă) se găsea florăria “La Buchet” a doamnei Maria Criss. La “doamna Maria” veneau toate cucoanele Iașului și cumpărau buchete gata pregătite, numai bune pentru cununiile care se oficiau peste drum, la biserica Golia.
Cea mai faimoasă librărie din Târgul Ieșilor
Într-o vreme, pe Ulița Golia se afla o clădire care a adăpostit cea mai faimoasă librărie a târgului de atunci, Librăria “Junimea” (1867).
Seara, lămpile cu trei brațe înfipte în pereții exteriori, alimentate cu petrol pulverizat, transformau întunericul într-o lumină albă ce înveselea intrarea și ferestrele librăriei când junimiștii se adunau aici.
Mulțime de curioși se îndemnau să-i treacă pragul. Între vizitatorii ce răsfoiau cărțile aduse cu poștalionul de la Paris, tulburați doar de susurul samovarelor cu ceai, se afla adesea Vasile Pogor, susținătorul financiar al librăriei.
Bibliografie :
Sorin Iftimi, Aurica Ichim, „Strada Lăpuşneanu Iaşi. Memoria monumentelor”, Editura Palatul Culturii, 2015.
Comentarii recente