Iulie în Baleare (II). Alcudia – orașul vechi. Old town by night

Alcudia este un oraș medieval situat în Nord-Estul insulei Mallorca, pe care l-am vizitat ieri, by night. Foarte bine păstrat și restaurat, orașul este ridicat pe ruinele unei așezări romane, cu case în stil roman și un teatru roman rămas că mărturie a trecutului.

Deși primii coloniști ai Alcudiei au fost fenicienii și grecii, în secolul al II-lea d.Hr. aici au debarcat romanii pentru a pune capăt pirateriei asupra insulei, au capturat Alcudia și au considerat-o capitala întregii insule.

După invazia maură din 1229, insula a fost cucerită de mauri, adăugându-i-se amprente arabe. Numele „Alcudia” are origini arabe (Al-Kudia, „colina”) și trimite la poziția orașului, situat pe înălțimi.

Alcudia este o bijuterie de orășel, cu străduțe înguste, pavate cu dale albe, strălucitoare, mărginite pe ici, pe colo de șiruri de chiparoși, ghivece mari cu măslini, portocali, palmieri sau cactuși.

Casele cu fațade albe, cu ferestre cu obloane colorate, verzi sau roz, par închise între zidul medieval ce înconjoară orașul precum o centură veche de sute de ani.

Ne-am plimbat pe o porțiune a zidului și ne-am lăsat cuceriți de perspectiva asupra centrului vechi: case din secolul al XIII-lea, mici grădini pe acoperișuri unde măsuțele și scaunele înconjurate de arbuști și plante ornamentale păreau recuzita unui spectacol de teatru nocturn, biserica Sf. Jaume luminată , restaurante si terase animate.

Am încheiat seara in jurul orei 1h00, când temperaturile coborâseră la 28°grade, la o terasă ascunsă în centrul vechi, cu niște tapas specifice insulei și un pahar de cava.

Alcudia, Mallorca, 25.07.2021

2 comments

    • Simona Vasile on iulie 27, 2021 at 1:12 pm
    • Reply

    Călătoriile virtuale propuse de tine mă fascinează din ce în ce mai mult, Oana! Mulțumesc! Te îmbrățișez!

    Simona V.

  1. Te îmbrățișez cu drag, Simona! Conteaza foarte mult pentru mine aprecierea ta!❤️

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code