Iulie în Baleare (III). Mallorca, gara din Soller, Picasso și Joan Miró. Torrent de Pareis.

În nord-vestul insulei Mallorca, la poalele munților Serra Tramuntana, se ascunde Soller, unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă.

În curțile caselor albe, cu obloanele închise, se întind livezi de măslini, de lămâi, de portocali, de piersici și de caiși.

Ficuși uriași, palmieri, rododendroni, pini, leandri cu flori albe și mov și agave gigantice fac o umbră uleioasă care îndeamnă la siestă.

În piața din centru, biserica Sant Bartolomeu dă o amprentă uluitoare satului cu fațada sa impresionantă în spatele căreia se profilează munții. Portocalele și lămâile coapte se văd printre frunzele subțiri ale palmierilor de la intrarea în biserică.

O linie de tramvai, vechi, din lemn, străbate orașul și traversează piața, trece printr-un mic tunel, traversează câteva poduri și leagă micul port Soller de sat. Panorama este unică: livezile nesfârșite de măslini, lămâi si portocali, munții Serra Tramuntana, Mediterana și plajele albe.

Sătucul Soller cu trenul său din lemn își leagă numele de Joan Miró, artistul catalan, pe rând cubist și suprarealist.

La 63 de ani, Joan Miró se instalează la Palma de Mallorca de unde ia adesea vechiul tren din lemn și coboară la Soller, în valea cu măslini și lămâi.

În mica gară Art-Nouveau din Soller, un muzeu modern prezintă surprinzătoarele litografii ale artistului catalan si ceramica realizată de Picasso.

Atunci când am ajuns la Sa Calobra, peisajul ne-a luat răsuflarea. Un drum șerpuitor de 50 de km între Alcudia și Sa Calobra prin munții Serra Tramontana ne-a arătat Mediterana la orizont, lacuri, stânci și vegetație bogată și ne-a condus către un mic golf ascuns.

Acolo jos, satul Sa Calobra, construit pe malul mării, case albe, terase și restaurante deasupra apei albastre, transparente. Poți chiar să faci baie, să îți pui tuba si să te uiți după pești colorați.

Am mers pe jos câteva sute de metri, de-a lungul falezelor, am trecut printr-un pas săpat în stâncă și am ajuns pe o plajă închisă între două faleze impresionante de unde îndrăzneții plonjează în apele Mării Mediterane. Este Torrent de Pareis, loc unic în lume.

Alcudia, Mallorca, 26.07.2021.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code