Iulie în Baleare (I)

Mallorca este o stare de spirit.

Este una dintre Insulele Baleare, în Mediterana, nici mare, dar nici mică, recunoscută pentru stațiunile sale balneare, pentru plajele întinse, cu nisip fin, alb, pentru calele (golfurile) cu plaje ascunse, înconjurate de maluri stâncoase, abrupte.

Este o insulă seducătoare. Munții Serra de Tramuntana, înalți, cu multă vegetație, însoțesc fidel Mediterana și apără satele cu străduțe întortocheate, palmieri și case albe, calele ascund plaje și locuri care îndeamnă la farniente, grotele ascund lacuri turcoaz iar câmpiile aride din centrul insulei ascund rânduri de chiparoși și livezi de portocali.

Este o insulă unde arhitectura maură, barocă, gotică sau renascentistă se împletește cu modernitatea unei destinații turistice efervescente. Catedrala din Palma, Palatul regal maur Almudaina, orașul vechi Alcudia – o bijuterie medievală în nordul insulei – stau față în față cu hotelurile, restaurantele și terasele luxoase.

Este o insulă care și-a păstrat pe alocuri aerul rustic și aerul clădirilor de acum câteva zeci sau sute de ani: case de piatră albă, cu ferestre și obloane colorate în verde si albastru, înconjurate de palmieri înalți și subțiri și tufe gigantice de flori roz și albe.

Alcudia, Mallorca, 24.07.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code