Cuvinte călătoare (XXI). Evadări textile. Povestea celor o mie și una de țesături

Orientul evocă peisaje îndepărtate și misterioase, splendoare somptuoasă, parfumuri și culori. Timp de secole, a fost pentru Occident sursa cunoștințelor savante în astronomie, matematică și medicină precum și a mirodeniilor, a parfumurilor și a țesăturilor prețioase. Țesăturile de aur, catifelele orientale, purpurii, mătasea, brocartul au ridicat prestigiul proprietarilor lor bogați și puternici, nobili și ecleziastici, prin caracterul lor luxos și prețul ridicat.

Țesăturile bizantine au supraviețuit în comorile bisericilor occidentale protejând moaștele sfinților sau în veșmintele sacerdotale.

În Evul Mediu, arabii aveau monopolul negoțului cu venețienii și cu genovezii. Această practică comercială veche și lungă și-a pus amprenta pe vocabularul Occidentului. Multe țesături de bumbac și de mătase păstrează în numele lor urma originii orientale.

Orientul Mijlociu, unde se intersectau araba, persana, turca, Asia, cu Drumul Mătăsii, foarte renumitele centre de producție din Persia, India sau China, Asia Mică și Mediterana de Est scriu împreună povestea celor o mie și una de țesături.

Muselină

Pânza foarte fină de bumbac numită muselină își ia numele de la Mosul, orașul de pe Tigru din Irak. La sfârșitul secolului al XIII-lea, Marco Polo scrie în jurnalul său de călătorie despre existența unei pânze de aur și mătase realizată la Mosul, numită mosulin. Dintr-o astfel de ţesătură subţire se confecționa inclusiv giulgiul, linţoliul, „pânza albă“ a morţii.

Damascul și (h)alepul

Damasc, acum o țesătură de tapițerie cu motive florale, este originar din orașul cu același nume din Siria iar (h)alepul, o țesătură cu o urzeală de mătase și bătătură de lână ne vine din Alep.

Levantina

Madame Grandet din romanul lui Balzac purta o rochie din levantină, o țesătură veche de mătase simplă care amintește de comerțul cu Levantul.

Satinul

Din China provine satinul strălucitor, din mătase sau din bumbac (de la Tsia-tung, numele medieval al orașului chinez Fujian cunoscut astăzi sub numele de Quanzhou).

Organdi si organza

Să nu uităm Asia Centrală, Drumul Mătăsii fiind legătura comercială dintre Asia și Europa.

Organzino italian provine de la numele orașului Ūrganj, în Turkestanul rus, un oraș comercial cunoscut în Evul Mediu pentru piața sa de mătase, oraș care în Europa se numea Organzi.

Ruinele acestui oraș, Kounia-Urgench din Turkmenistan, sunt în Patrimoniul Mondial UNESCO, în timp ce orașul modern se află astăzi în Uzbekistan și se numește Urgench.

Muselina ușoară și îmbrăcată, numită organdi când este din bumbac și organza dacă este din mătase, are aceeași origine, probabil pronunția indiană a toponimului Organzi.

Cașmirul

Șalurile de cașmir, cu modele florale sunt făcute dintr-o ţesătură fină, obținută din lâna caprelor crescute în regiunea muntoasă de la graniţa dintre Pakistan şi India.

Surse:

Jean Bezon, Dictionnaire général des tissus anciens et modernes, lucrare în care sunt indicate și clasate toate tipurile de țesături cunoscute până astazi în Franta și în străinătate, în special în India și China;

Andrei Oișteanu, Despre pânzeturi, până-n pânzele albe, in România literară nr. 38-39/2020.

Dictionnaire Le Petit Robert

http://www.dexonline.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.