Se spune că este cel mai bine păstrat secret al Belgiei : deși mai puțin popular decât Gent, Bruges sau Anvers, vechiul oraș Tournai (Doornik în neerlandeză) are un farmec aparte.
Situat pe fluviul Escaut, la 10 km de frontiera cu Franța, Tournai este unul din cele mai vechi orașe ale Belgiei, cu o istorie care datează de 2000 de ani, fiind fondat de romani în anul 50, pe drumul dinspre Cologne spre Franța. Mai târziu, în secolul al V-lea, dinastia Merovingiană a ales orașul Tournai ca reședință regală.
Orașul Tournai adăpostește două bijuterii arhitecturale medievale: Catedrala Notre-Dame și cea mai veche clopotniță din Belgia – le Beffroi, turnul cetății.
Catedrala Notre-Dame
Această biserică romano-catolică a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 2000, fiind unul dintre exemplele cele mai concludente al împletirii celor mai importante două stiluri arhitecturale din Europa medievală: stilul romanic și stilul gotic.
Este considerată cea mai originală construcție religioasă din Belgia. Ea a influențat ca stil și decor și alte biserici de pe valea fluviului Escaut.
Era cam în a doua jumătate a secolului al XII-lea (1141) când s-a construit o Catedrală în stil romanic datorită faptului că Tournai fusese proclamat reședință episcopală. Această clădire a fost terminată in 1171.
În preajma anului 1198, au fost adăugate bolțile, putandu-se observa deja influența stilului gotic. Deasupra bolților au fost construite cinci turnuri.
Proporțiile catedralei sunt gigantice: patru etaje, 134 m lungime si 66 m lărgime (în transept); siluetele celor cinci turnuri, fiecare în altă formă, sporesc impresia generală de grandoare iar ferestrele înalte cu vitralii imense dau impresia de ireal.
Interiorul este caracterizat printr-o mare bogăție decorativă, realizată pe parcursul mai multor secole, între secolele al XIII-lea și al XVIII-lea. Găsim aici picturi murale vechi de peste 700 de ani, dominate de lucrările celebrilor pictori Rubens și Jordaens, dar și un vitraliu în formă de trandafir. Aceste minuni pălesc însă în fața trezoreriei ce adăpostește o colecție de antichități neprețuite.
Clopotnița din Tournai (le Beffroi, turnul cetății)
Cea mai veche clopotniță din Belgia dar și din Europa de Nord se află în Tournai, iar construcția ei a început în anul 1188, la ordinul regelui Philippe Auguste al Franței.
În 1188, regele Franței, Philippe Auguste, căuta un aliat în lupta sa împotriva contelui de Flandra, Philippe d’Alsace, și acordă orașului Tournai dreptul de a construi o clopotniță.
Înaltă de 72 de metri cu 257 de trepte, clopotnița dispune de un parapet crenelat și de o secțiune în formă de cruce. Turnul cu clopotnița servea drept turn de veghe împotriva incendiilor și atacurilor dar a avut și rol de închisoare până în 1827.
Odată cu dezvoltarea economică a orașului, clopotnița a beneficiat și ea de îmbunătățiri, prin adăugarea unui etaj superior în 1294, dar și prin consolidarea sa prin patru turnulețe. În fiecare turnuleț a fost amplasată statuia unui soldat, întreaga clădire fiind dominată de imaginea unui dragon, simbol al puterii și al vigilenței.
Singurele clopote care au rezistat incendiului și care s-au păstrat până în ziua de azi sunt așa numitul „Clopot al Focului” și „Clopotul Bancloque”, care este cel mai mare.
Surse:
Sursa fotografiei de copertă:
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Cath%C3%A9drale_de_Tournai_-_rosace.jpg
Comentarii recente