Iulie în Baleare (VI). Menorca – insula tăcută. Ciutadella de Menorca

Ideea de a lega cu ferry-boat-ul două insule din arhipelagul Balearelor (Mallorca și Menorca) mi-a venit în lockdown-ul prelungit din lunile octombrie 2020-mai 2021 când am văzut câteva episoade din emisiunea Dwars door de Middellandse Zee: de la Gibraltar la Ierusalim pe Mediterana.

Așa că, după 5 zile în Mallorca, am lăsat în urmă Portul Alcudia și insula; de pe puntea ferry-boat-ului Balearia m-am mai uitat o dată la vapoarele de lux, la ambarcațiunile cu pânze și la catamaranele albe, ancorate în lumina aurie a dimineții de iulie.

M-au hipnotizat apele desfăcute de vapor, când turcoaz, când translucide. În urmă, un velier părea o pată de culoare albă aruncată de un pictor nebun pe o pânză albastră.

Între Mallorca și Menorca pe ferry-boat-ul Balearia
Între Mallorca și Menorca pe ferry-boat-ul Balearia

Menorca este cea mai estică insulă din arhipelagul Balearelor, un loc liniștit și, din fericire, neexplorat de turismul de masă.

Găsești pe Menorca kilometri de plaje liniștite, cale (golfuri) lungi, ascunse, sălbatice, nisipoase, stânci ascuțite, sculptate de vânt, lagune, mlaștini sărate, peșteri subacvatice, orașe istorice.

Coasta de sud a insulei Menorca; vedere de pe ferry-boat-ul Balearia

Pe insulă domină natura virgină, liniștea si culorile: albastrul și turcoazul Mediteranei, verdele vegetației luxuriante, roșul carmin al florilor de leandru, albul caselor de piatră tipice și al vapoarelor, auriul aerului.

Am început periplul nostru pe coasta de sud, cu Ciutadella de Menorca, fosta capitală a insulei.

Coasta de sud a insulei este presărată cu plaje de nisipuri fine și este înconjurată de păduri de pini, de ape de culoarea turcoazului, de golfuri ascunse deasupra cărora se înalță vile albe cu piscine și grădini de palmieri, tuia, leandri și cactuși imenși.

Vile albe ascunse după leandri înfloriți și palmieri. Menorca

Ciutadella de Menorca este un oraș portuar și a fost capitala insulei Menorca până în secolul al XVIII-lea când englezii au ales orașul Mahon (Mao) drept capitală, pentru portul său.

Port Ciutadella

Ne-am lăsat seduși de modernitatea portului de agrement Port Ciutadella, cu zecile de iahturi și ambarcațiuni cu pânze ancorate, ne-au ademenit restaurantele și terasele cu tapas tipice și înghețată de fistic, am rezistat buticurilor Vintage…

Tapas specifice insulei Menorca: arici de mare gratinați cu șampanie
Ciutadella de Menorca. Buticuri Vintage în Port Ciutadella

Ne-am plimbat prin vechiul cartier și pe străzile medievale cu dale strălucitoare, ne-am uitat la casele cu ziduri înalte și obloanele închise, cu felinare deasupra ușilor. Ne-a fermecat acest oraș vechi, cu palate gotice sau baroce amintind de trecutul nobil al insulei.

Ne-am pierdut, pe rând, pe la palatele Salort și Vivo Olives, pe lângă Casa del Conde de Torre-saura și pe lângă mănăstirea Santa Clara, pe la intrarea în catedrala Santa Maria și printre pinii din Piața Pinilor.

Detaliu, Ciutadella de Menorca
Detaliu, Ciutadella de Menorca
Străduțe medievale în orașul vechi, Ciutadella de Menorca
Străduțe medievale în orașul vechi, Ciutadella de Menorca
Plaça des Pinos, Ciutadella de Menorca
Cala Degollador, Ciutadella de Menorca
Vedere de la balconul hotelului Artiem Carlos, Es Castell

Menorca, Es Castell, 29.07.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code