Iulie in Baleare (VII). Menorca. Es Castell. Trecutul britanic, fortărețe, fațade de cărămidă roșie și vase de croazieră.

Când am ales hotelul pentru săptămâna noastră în Menorca, nu ne-am imaginat că de pe balcon vom avea o vedere de vis a Mediteranei și a unui vechi oraș-fortăreață construit de englezi în secolul al XVIII-lea.

Nu ne-am imaginat că vom vedea trecând prin fața noastră vase de croazieră, iahturi, ambarcațiuni de lux, vapoare cu pânze…

Suntem în Es Castell, în cel mai estic punct al insulei Menorca și al întregului teritoriu spaniol.

Es Castell este vechiul Georgetown ridicat în cinstea lui George al III-lea al Angliei în secolul al XVIII-lea, în timpul dominației britanice a insulei.

Originea sa este legată de Castell de Sant Felip, fortificație pe care englezii au dorit să o întărească pentru a proteja gurile râvnitului Port Mahon.

În 1802, după ce spaniolii au recâștigat controlul insulei, orașul a fost redenumit Villacarlos. Abia în 1985 orașul a dobândit numele actual, Es Castell.

Astăzi, în fiecare colț al orașului, Es Castell continuă să ne amintească de dominația engleză a insulei.

Influenta britanicilor se vede încă în aspectul pătrat original al străzilor drepte, cu cazarmă engleză, în ferestrele tipice cu canat și în fațadele roșii, „roșu englezesc”, ce imită culoarea cărămizii tipice britanice.

În fața Primăriei, pictată în roșu englez caracteristic, găsim Muzeul Militar, unde se păstrează nenumărate detalii despre episoadele istoriei: planuri, informații despre fortificații, picturi ale vremii.

Es Castell privește spre mare, spre monumentalul port Mahón (Mao). Străzile sale duc la Cales Fonts, un vechi debarcader de pescari, cu un aspect pur mediteranean, unde terasele barurilor și restaurantelor tipice întâlnesc ambarcațiuni ușoare și mici grote transformate în magazine și adăposturi pentru pescari.

Menorca, Es Castell, 30.07.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code