Mica Publicitate într-un ziar ieșean de la 1885

Pentru dame, în galantar, printre icre, macrou și sardine, „apă de flori de orange triplă” și ambalaje elegante cu „chocolat Marquis, chocolat Masson, chocolat Suchard”. Onor. public să fie încredințat că toate articolele sunt de calitate ireproşabilă şi că preţurile desfid orice concurenţă loială.

Apariţia şi răspândirea presei în secolul al XIX-lea aveau să aducă şi posibilitatea de a difuza diverse informaţii „casnice“.

„Mica publicitate“ găseşte un aliat de nădejde în gazetă; de la comercianţi la proprietari, de la „marşande“ la guvernante, totul trece pe la rubrica „înştiinţare“, iar redacţiile ziarelor funcţionează, cel mai adesea, şi ca birouri, buticuri, magazii etc.  

Luăm, de pildă, pagina de Mica Publicitate din ediția din 19 iulie 1985 a ziarului Patria din Iași, ziar cotidian al partidului liberal-conservator.  Costul unei reclame era de 1 leu și redacția nu era responsabilă pentru inserții și reclame. Sediul redacției se afla pe strada Sf. Vineri, în casele Balaiș iar ziarul era tipărit la Tipo-Litografia lui Goldner. Un număr costa 10 bani.

La librărie

Pe Strada Mare (bulevardul Ștefan cel Mare de azi), „vis-a-vis de Mitropolie”, funcționa pe la 1885 Librăria Națională, ținută de  Maximovici și Alexa. Cei doi aduc la cunoștința onor. public că „librăria este asortată cu toate cărțile de școală române, franceze, latine”. Dumnealor Maximovici și Alexa mai vând și „articole de birou și cele necesare la studiu pentru școlari”. „Nota Bene, pentru învățători acordăm un rabat: ne angajăm a le procura orice carte străină”.

La băcănie

În acelaşi număr, se face reclamă unui nou stabiliment sub numele Magasin de Coloniale Th. Drăgănescu, deschis pe Strada Mare, acolo unde onorabilul public ar găsi «un mare asortiment de coloniale, vinuri de Champagne, Bordeaux, lichioruri, coniacuri, brânzeturi, toate din cele mai renumite case din Franța”. Stimabilul Th. Drăgănescu informează clientela că a primit: „salami de Ungarie, icre negre tescuite, proaspete, terrine de foies de Strasbourg, sardine Princesse, maquereaux à l’huile”.

Pentru dame, în galantar, printre icre, macrou și sardine, „apă de flori de orange triplă” și ambalaje elegante cu „chocolat Marquis, chocolat Masson, chocolat Suchard”. Clientii să fie încredințati că toate articolele sunt de calitate ireproşabilă şi că preţurile desfid orice concurenţă loială.

La mijlocul lui iulie, în plină căldură mare, tot prin ziarul Patria se vând la mica publicitate: « icre tescuite proaspete, Presentin proaspăt, Penteleu proaspăt, ghiudem de Botoșani, vanilie Bourbon, vin de Malaga și Madera, unt proaspăt” pentru care garantează chiar proprietarul, dumnealui P. Șoituzu.

Toate aceste delicatese nu pot fi găsite decât la Magazinul de coloniale de pe strada Sf. Spiridon, scrie amintitul Șoituzu. Tot acolo, clientela găsește „cel mai mare asortiment de vin de Champagne, vinuri renumite de Bordeaux și lichioruri adevărate franceze, vinațuri vechi de Odobești”. În afară de magazinul de coloniale, clienții fideli sunt trataţi cu câteva măsline sau nişte boabe de icre unse pe o felioară de pâine și un păhărel de vin într-un local separat pentru aperitive alese, numit prețios « Local de dejun ».

Pe aceeași pagină de Mica publicitate, băcănia Iby Successeur à Iassy et à Botoșani vrea să fie de bon ton. Proprietarul iși numește băcănia Magasin de comestibles și o transferase cu câtva timp în urmă în strada Lăpușneanu, în casele vechi, boierești unde altădată era cofetăria Madame Alexandre.

În ziarul Patria își face reclamă în limba lui Voltaire: „Champagne français premières marques, liqueurs renommées, vins naturels en grands assortiments de tous les pays, fromage d’Emmenthal, maquereaux fumés  și vin rouge du pays de mon propre crue”.

Mica Publicitate , ziarul Patria, ediția din 19 iulie 1985
Sursa foto: https://www.facebook.com/groups/3243012985713457/search/?q=ermacov

La ceasornicărie

Pe Strada Mare, într-una din dughenele Pașcanu, ținea o ceasornicărie elvețiană (Horlogerie Suisse)  un anume B. Kupperman. Herr Kuppermann face reclamă magazinului, unde clientela putea găsi „un mare (cum altfel?) asortiment de ornice de aur, argint de nichel, precum și pendule de părete și tot felul de deșteptări de masă. Se primesc orice fel de reparații cu prețuri foarte moderate.”

La magazinul de pânzeturi

Magazinul W. Gruchol de pe Strada Lăpușneanu face reclamă la „Doguri de ață (dril) albe și colorate pentru veșminte de bărbați și de copii pentru vară. Picheturi albe și colorate în cele mai nouă și frumoase desemnuri, pentru jiletce”.

Pierderi

Domnul avocat Dimitrie Boldur Epureanu, cu birou de avocatură pe strada Asaki (strada Gheorghe Asachi de astazi) și-a pierdut câinele duminică seara. „S-a pierdut un cățel de șase ani, scrie la Mica Publicitate, de rasă englez, vânăt, cu urechile tăiate, având pete albe pe piept și în vârful cozii. Găsitorul va primi o bună recompensă” și este rugat să îl aducă stăpânului, la biroul de pe strada Asaki.

Cereri și oferte de lucru

În partea dreaptă jos a paginii, într-un chenar minuscul, o domnișoară caută de lucru. „Dorește a ocupa un post de damă de companie sau guvernantă pentru copii, cunoscând limbile germană și română și tot felul de lucru de croitorie, de mână”.

Tot în partea dreaptă jos, un pensionat caută să angajeze o profesoară, persoanele interesate pot obține informații la administrația ziarului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.