Iulie în Baleare (VIII). Menorca. Portul Mahon. Orașul vechi. Teatrul din Mahon. Distileria Xoriguer. Fructe de ienupăr, espadrile și vapoare de lux

Am descoperit ieri după-amiază Portul Mahon, unul dintre cele mai spectaculoase porturi din Marea Mediterană.

Pagini din trecutul istoric al insulei Menorca

Din cele mai vechi timpuri, Menorca a fost râvnită. Mulți au văzut această insulă ca un punct strategic pentru controlul politic și comercial al Mediteranei datorită poziției privilegiate și excelentei protecții oferite de fortărețele răspândite pe insulă.

Originea numelui Mahon

Fondat de cartaginezi în partea de est a insulei Minorca, orașul Mahon și-a luat numele în onoarea generalului Mago Barca, fratele legendarului Hannibal.

Mahon – orașul vechi

În orașul vechi, străzile înguste și încurcate, ca un labirint, spun povești despre trecutul spectaculos al insulei, britanic, francez sau spaniol.

Mi-au vorbit palatele incredibile și fațadele in stil Art Nouveau britanic, casele cu arhitectură rurală catalană, piețele înconjurate de palate pitorești, construite într-un stil elegant burghez, teatrul din Mahon, construit în 1829, turnul cu ceas britanic cu aparență barocă, vechea biserica a orașului, Iglesia de Santa Maria cu orga construită în secolul al XVIII-lea și compusă din peste 3000 de tuburi…

Teatrul din Mahon, construit în 1829, primul teatru de opera din Spania.
Teatrul din Mahon. Detaliu

Gastronomia insulei Menorca: sobresada, supa de homar, maioneza, brânza de Menorca și ginul Xoriguer

Piețele ne arata bogăția culinară a insulei: vitrine cu sobresada (un preparat din carne, de culoare roșie) și brânză specifică insulei Menorca, fabricată din lapte crud de vacă și cu o formă pătrată cu margini rotunjite.

Tradiția antică a pescuitului a influențat bucătăria locală și unele dintre cele mai tipice feluri de mâncare ale insulei se bazează în principal pe fructe de mare, cum ar fi „caldereta de langosta” sau supa de homar, inventată de pescari.

Povestea spune că maioneza ar fi fost inventată pentru a masca gustul pronunțat al peștelui servit ducelui de Richelieu într-un han, în timp ce se afla pe insulă în 1756. Sedus, Richelieu ar fi adus în Franța rețeta acestui sos sănătos, care a devenit „maioneză” în cinstea orașului Mahon.

În port, în distileria Xoriguer, ginul este încă făcut după o metodă tradițională, bazată pe alcool de vin, fructe de ienupăr și ierburi aromate adăugate în cel mai mare secret în spatele ușilor închise, în alambice de cupru, alimentate de un foc de lemne și răcite cu apă de mare.

Arhitectura și culorile caselor

Ascuns pe un promontoriu, orașul vechi Mahon păstrează un parfum din secolul al XVIII-lea și oferă vederi superbe asupra portului.

Uneori, poți ajunge în port coborând pe scări albe, monumentale sau strecurandu-te prin treceri înguste, secrete, mă iirginite de pini pitici.

Scări albe care urcă din Portul Mahon către orașul vechi

Când soarele apune, piatra capătă o nuanță mai îndrăzneață, ferestrele se colorează în auriu iar fațadele devin apoi roșii și ocru.


Avarcas, espadrile de vara specifice insulei Menorca
Avarcas, espadrile de vara specifice insulei Menorca

Portul Mahon

Portul Mahon este considerat cel mai lung port natural din Marea Mediterană și al doilea cel mai adânc port din lume. Este atât de larg (până la 1.200 de metri) încât găzduiește golfuri și insulițe și atât de adânc (până la 30 de metri) încât pot trece lesne gigantice vase de croazieră.

Portul Mahon ascunde si colțuri mai puțin cunoscute, aproape secrete. În micul „Cementeri dels anglesos” (Cimitirul englezilor) se odihnesc mulți soldați americani și britanici.

După traversarea Illa del Rei (Insula Regelui), vedem ruinele unui mare spital militar și ajungem la insula Lazareto, folosită la vremea respectivă ca spital de carantină pentru călătorii despre care se credea ca aduc ciuma sau boli tropicale.

.

Menorca, Es Castell, 31.07.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.