Iulie în Baleare (IV). Palma de Mallorca – giuvaerul Balearelor

Întâmplarea a făcut să ajungem la Palma de Mallorca la sfârșitul unei zile toride de vară baleară, când soarele era la apus și o pulbere de miere se așeza peste golf, peste Mediterană, peste vapoare și peste oraș. Fire de aur învăluiau zidurile, turnurile și garguiele Catedralei gotice.

Catedrala La Seu – Catedrala Gotica

În trecut, locuitorii orașului Palma de Mallorca trăiau din comerț și din desenarea de hărți maritime, foarte precise și cu o grafică foarte îngrijită. În Evul Mediu, portul din Palma de Mallorca era unul dintre cele mai mari centre de schimburi comerciale din vestul Mediteranei.

Multe dintre clădirile din Palma de Mallorca au fost ridicate pe fundațiile fostelor construcții musulmane, vestigii ale trecutului maur al insulei.

Catedrala La Seu – Catedrala Gotica

Catedrala „La Seu” – Catedrala Gotică a început să fie construită în secolul al XIII-lea, în urma unei promisiuni făcute Fecioarei Maria de către regele Jaime I când acesta a pornit să recupereze Mallorca de sub stăpânirea arabilor. Construcția a durat până în secolul al XVII-lea și este realizată din calcar aurit, în stilul gotic francez.

Catedrala La Seu – Catedrala Gotica

De aceea o vedeam acoperită cu pulbere de aur atunci când am ajuns la Palma de Mallorca..

Geniul lui Antonio Gaudi m-a însoțit și aici: coloanele cu candelabre de fier forjat și coroana de spini suspendată deasupra altarului au fost concepute de Gaudi.

În apropiere de Palma de Mallorca, pe o colină, la peste 100 de metri deasupra nivelului mării, se găsește Castelul Bellver, ridicat pe ruinele unei foste așezări musulmane, într-o pădure de pini. Castelul Bellver a fost reședința de vară a regelului Jaime al II-lea de Aragon. De sus, de la Castel, panorama orașului și a portului Palma de Mallorca ne-a tăiat răsuflarea.

Panorama Palma de Mallorca de la Castelul Bellver

Palma de Mallorca unduiește leneș sub ochii noștri, cu bulevardele ei largi și mărginite de palmieri și oleandri înfloriți, ne îmbie la promenadă prin țesătura de străduțe înguste cu dale albe din cartierul istoric, ne ademenește în piațetele fermecătoare.

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca

Palma de Mallorca ne seduce cu vilele cu fațade maiestuoase și arcade ce amintesc de trecutul maur al insulei, înconjurate de garduri din fier forjat în spatele cărora se văd grădini luxuriante ascunse după palmieri, oleandri, ficuși uriași cu frunze cerate, agave, lămâi și portocali.

Palma de Mallorca

În apropierea Catedralei Gotice se află Palatul Regal Almudaina, reședința vizirilor musulmani și apoi proprietatea regilor din Mallorca, astăzi reședința familiei regale spaniole în timpul vizitelor sale în Baleare. Palatul Almudaina a fost construit pe locul unei așezări romane, transformată apoi în fortăreață.

Palatul Regal Almudaina
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca

Alcudia, Mallorca, 27.07.2021

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code