Îmblânzitorul de lei

De câteva zile e agitație mare în online că domnu’ Codin, un clasic în viață, a scos o carte despre viața unui alt domn, domnu’ Nuțu, interlop, și a vândut-o bine și repede. În titlu, ceva cu dresorul de lei. Subtil jocul de cuvinte (lei/lei), nu m-am prins din prima, e scris adânc.

Am auzit că în câteva ore s-a epuizat stocul de 15.000 de exemplare și a plecat la tipografie un al doilea tiraj.

49 de lei cartea (leii din jocul de cuvinte!); au și pus preț din ăla șmecher, manipulator, să nu cumva să creadă onorata clientelă că scoate 50 de lei din, firește, buzunar. Inutil, oricum, pentru că pe onorata clientelă n-o păcălește nimeni, niciodată, e ageră, se prinde repede.

Eu îmi imaginez că fanii celor doi domni (îi suspectez totuși mai mult pe fanii lu’ domnu’ Nuțu) s-au bătut, la propriu, pe cărți.

-Dați câte una să ajungă la toată lumea!

– Ia și pentru mine dacă apuci, plătesc dublu, să moară mama!

-Ce te-mpingi, mamaie, așa, păstrează distanța regulamentară, n-ai auzit că zice și la proteveu?

-Ce-ai luat, bă, atâtea cărți cu domnu’ Nuțu, la ce-ți trebuie, te-ai făcut cititor?

S-au dat câteva exemplare și pe sub mână, poate la pachet cu altele care nu au, din nefericire, atâta succes.

Numai că eu sunt sigură că fanii nu au citit niciun rând din carte. Cum să citească atâta?

Păi le dă dureri de cap, e scris și mic… Ei citesc doar acolo unde scrie „birt” și „pescărie”, aș zice și „manelotecă” dar mă tem că e un cuvânt din prea multe litere.

Dar dă bine la imago să țină cartea pe televizor (ca pe vremuri, pescarul chinez sau balerina), pe bancheta din spate sau în buzunar (gen colecția livre de poche).

Acolo, în tagmă, toată lumea își face o poză cu cartea lu’ domnu Nuțu; păi cum, nu-s băieții intelectuali? Ce, ei n-au fost la școală?

„Să moară Gibilan, știi ce bun ieram io la citire, chiar și învățătoarea se mira. Da’ după 4 ani m-am lăsat, mă durea ochii de la atâta citit, dup-aia am mai deschis o carte doar să rup foile. Să fac cornete de semințe la ăștia micii. Chiar, s-o mai face artimetica? Da’ scriere s-o mai făcea? Nu-i bună atâta școală, îți spune fratili tău, ți se strică creierul. Ia uite la domnu’ Nuțu, ce bine de el, nu mai apare el la știri, da’ apare-n cărți.”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code