Vacanță în Limburg. Bisericuța transparentă din Borgloon. Reading Between the Lines

Interiorul bisericii se schimbă în funcție de poziția soarelui, lumina este filtrată printre plăcile de oțel pe tot parcursul zilei fără a fi nevoie de vitralii. Clădirea pare aeriană și construită din lumină. De aproape și de departe peisajul rămâne permanent vizibil prin biserică.

O bisericuță neobișnuită în Flandra

Undeva în provincia Limburg, pe dealurile din sudul orășelului Borgloon  și nu departe de Tongeren, peste pajiști, câmpuri, livezi și podgorii se află o bisericuță neobișnuită.

Pentru a ajunge acolo, vei străbate poteci de-a lungul podgoriilor și vei traversa livezi de meri, peri și cireși. Ca într-o poveste, drumul șerpuiește printre plantații de mure, coacăze și căpșuni. Cărările acestea bucolice te vor duce destul de repede către o biserică ce pare să plutească deasupra câmpurilor.

Arhitecții Pieterjan Gijs și Arnout Van Vaerenbergh au proiectat printre livezi silueta bisericii parohiale a satului, aflat la câțiva kilometri, și au creat o bisericuță de 10 metri înălțime construită din plăci de oțel corten puse una peste alta. Construcția cântărește nu mai puțin de 30 de tone și se sprijină pe un soclu de beton. Aproape 2.000 de plăci orizontale au permis arhitecților să transforme o biserică tradițională specifică Vestului Europei într-un obiect transparent.

Construcție neobișnuită și confuză

Această construcție neobișnuită este de o mare frumusețe: efectul transparenței este surprinzător, biserica se schimbă sub privirea ta. Este un miraj care apare și dispare în funcție de mișcările tale, de unghiul de vedere și de lumină. Se numește „Reading Between The Lines” („Lectură printre rânduri”).

Interiorul bisericii se schimbă în funcție de poziția soarelui, lumina este filtrată printre plăcile de oțel pe tot parcursul zilei fără a fi nevoie de vitralii. Clădirea pare aeriană și construită din lumină. De aproape și de departe peisajul rămâne permanent vizibil prin biserică.

Sursa foto: arhiva personala

Efect optic

Datorită acestui efect optic bisericuța este în același timp prezentă și absentă din peisaj. Unde sunt limitele dintre vizibil și invizibil? te vei întreba.

Sursa foto: arhiva personala

Când ajungi  acolo, privește biserica din toate unghiurile, privește peisajul printre plăcile de oțel, observă jocul luminii în interior … și mai ales îndreaptă-ți privirea spre clopotniță: o poveste de raze se va răsfrânge asupra ta.

Sursa foto: arhiva personala

Secretul plăcilor de oțel 

Oţelul corten este un tip de oţel rezistent la intemperii, fără a necesita vopsirea lui. Oţelul corten formează un strat protector pe suprafaţa sa sub influenţa vremii. Acesta se regenerează permanent prin expunerea la condiţii climatice neprielnice şi asta datorită compoziţiei sale: cupru, crom, nichel şi fosfor. Cu alte cuvinte, oţelul este lăsat să ruginească – şi chiar capătă un aspect de rugină – pentru a-şi forma învelişul de protecţie.

Instalația:

Autori: Arhitecții Pieterjan Gijs și Arnout van Vaerenbergh

Titlul: Reading Between the Lines

Date tehnice: plăci orizontale de otel

Dimensiuni: 200 x 235 cm

Adresa:

Provincia Limburg, 3840 – Borgloon, Belgia (1h15 distanță de Bruxelles)

Surse internet:

https://www.visitlimburg.be/fr/que-faire/reading-between-lines-gijs-van-vaerenbergh-pit

https://edifica.ro

Sursa fotografiei de coperta: https://www.visitlimburg.be

Enjoy Discovering Belgium!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.