O poveste de la 1844. Cofetăria lui Felix Barla de pe Ulița Mare din Iași (2)

Cine era dumnealui Felix Barla, proprietar

Domnul Felix Barla era piemontez, supus al spadei Italiei și a avut meritul să fie cel mai vechi cofetar din Iași, decanul înghețatelor.

El a avut privilegiul să îndulcească balurile și mesele celor de pe urmă domni fanarioți.

A introdus în Moldova biscotele, lisele (fructe zaharisite, în special chitre – un soi de lămîi mai mari, anume pentru dulceață), pastilele, dragelele (drajeurile), pralinele, marțipanele, caramelele, oranjadele, limonadele și înghețatele.

Înainte de el, poporetul nu cunoștea decît „curmale, nohot (năut), smochine, coarne de mare (roșcove), alune. Lumea se dedulcise până atunci la ceva cofeturi cu migdale și sîmburi de zarzăre, ce se vindeau la Panaiti Vutcariu de pe Podul Vechi”.

„În loc de înghețate, oranjade și limonade, lumea se răcorea cu sorbetele turcesc și braga moldovenească; în loc de lisă, mânca gogoșele; în loc de marțipan, simiții (covrigi turtiți făcut din cocă mai moale, ca de cozonac, presărat cu semințe de susan)”; în loc de torte, plăcințele cu carne sau cu brînză și în loc de pîine de Spania (pandișpan), covrigi…”trii la para”.

Balconul și magazinul de bomboane

Cofetăria lui Felix Barna era deschisă într-o casă cu ferestre largi. Înăuntru, stâlpi poleiţi, oglinzi mari, dulapuri de mahon sculptate, mobile acoperite cu velur. Interiorul amintea de luxul cofetăriilor Parisului  sau ale Berlinului.

Magazinul cuprindea o singură cameră tăiată în două de un bufet. În spatele bufetului erau dulapuri de lemn boit negru şi pline cu gavanoase de sticlă cu cofeturi, lise, fructe confiate, zaharicale şi caramele.

În spatele unei uşi cu geamuri, o încăpere de văzut (şi cumpărat) ultimele noutăţi într-ale modei pentru că domnul Felix, pe lângă cofetar era și… marşandă de mode.

De-a lungul magazinelor de bomboane şi de mode se întindea un fel de balcon – culme a marketingului, soi de târnaţ (prispă închisă cu scânduri, ca un cerdac) pentru muşterii la vreme de vară, „cu marfă de răcorit stomahul şi de aprins inimile: îngheţată şi modiste”.

Și dacă toate acestea au fost doar o născocire a conului Mișu Kogălniceanu?

Surse :

  1. Mihail Kogălniceanu, „Cofetăria lui Felix Barla” în „Tainele Inimii”;
  2. Dan Dumitru Iacob, Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Societate și divertisment, Ed Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, 2015,  p. 149;
  3. Mircea Ciubotaru „Misterele onomastice ale Iașilor”, vol. I, Ed. Dark Publishing, Bucuresti, 2021, p. 156-158.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.