Belgia pentru (ne)turiști (II). Aleea lacrimilor și Castelul Hex. Tranendreef – slapen in de bomen

Te-ai gândit vreodată că ai putea înnopta într-o pădure, într-un cort în forma unei lacrimi uriașe agățate de ramurile groase ale unui copac ?

Tranendreef
Sursa foto: www.visitlimburg.be

În pădurea de lângă orășelul Borgloon, un drum pitoresc duce spre Castelul Hex la care ajungi străbătând bolta imensă de ramuri grele. Colinele, pajiștile, livezile și pădurile frumoase l-au sedus în 1772 pe Monseniorul Charles de Velbrück, Prinț de Liège, care a ales acest peisaj bucolic pentru a-și crea un paradis pământesc, o „Arcadia”, conform gustului și filosofiei secolului al XVIII-lea. Charles de Velbrück a fost cucerit de ideile de libertate și toleranță și a fost un mare promotor al artelor, literaturii si educatiei.

El a construit un pavilion de vânătoare ​​ pe dealul care se întinde deasupra satului, precum și grădini franceze iar pantele ușoare ale reliefului i-au permis și amenajarea unui parc à l’anglaise.

Castelul Hex
Sursa foto: www.hex.be

Ca într-o poveste, Castelul Hex este o construcție de cărămidă roșie în formă de U, cu ramele ferestrelor din calcar de Namur. Există un singur etaj cu o fațadă elegantă, cu 19 ferestre, al doilea etaj fiind mansardat. Dacă te apropii, vei vedea o clădire sobră, având ca unic decor un fronton cu Diana, zeița vânătorii. Interiorul castelului a fost conceput în stilul opulent al epocilor lui Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Castelul și grădinile sale sunt renumite pentru  colecția de trandafiri care cuprinde o varietate ce nu se găsește nicăieri în altă parte, Velbruck Indica Centifolia, denumită astfel după numele primului proprietar al domeniului.

Castelul Hex
Sursa foto: www.facebook.com/hex.be

Pe drumul pitoresc care șerpuiește către Castelul de Hex privirea îți rămâne agățată de patru corturi arboricole, aproape invizibile, ascunse între frunzele copacilor. Costrucțiile în formă de lacrimă, la care poți ajunge cu o scară, sunt suspendate de ramurile copacilor cu ajutorul unui sistem de prindere foarte solid.

Tranendreef – Aleea lacrimilor. Sistemul de prindere
Sursa foto: arhiva personala
Tranendreef – Aleea lacrimilor. Interiorul cortului
Sursa foto: www.mespromenades.com

Estompând linia dintre sculptură și arhitectură, structurile reprezintă opera artistului olandez Dré Wapenaar și se transformă în construcții care te invită să intri, să te ascunzi și să rămâi acolo în brațele naturii. 

Corturile arboricole oferă o cazare cu un minim impact ecologic și, oricât de surprins ai fi privind imaginile, fiecare cort este atât de spațios încât poate adăposti doi adulți și eventual doi copii.

Tranendreef – Aleea lacrimilor
Sursa foto: arhiva personala

Aceste construcții – sculpturi foarte originale au fost expuse prima dată în cadrul Pit, o expoziție organizată de muzeul experimental de artă contemporană și de arhitectură Z33, din Hasselt.


Adrese:

  1. Château de Hex, Heers, 3870
  2. Tranendreef, drève du Château de Hex, Bommershoven (Borgloon)

Informații:

Oficiul de Turism din Borgloon (Office de Tourisme de Borgloon) 012 67 36 53 – toerisme@borgloon.be

Site-uri internet :

https://www.visitlimburg.be/

https://www.borgloon.be/

https://www.hex.be/fr/

Sursa foto de coperta: https://www.facebook.com/timmyhaubrechtsfotografie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.