Belgia pentru (ne)turiști (VII). Călugării trapiști de la Westvleteren și cea mai bună bere lume

Cine sunt trapiștii?

„Trapiști” sunt denumiți în mod familiar călugării catolici cistercieni din ordinul O.C.S.O. (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae), reuniţi în anul 1892 în localitatea franceză Soligny-la-Trappe.

Trapiştii au menţinut până în prezent vechile precepte ale călugărilor cistercieni, având o deviză simplă: „Ora et labora – rugăciune și muncă ”.

Renunțând la bunurile și averile proprii, ei realizează lucrările agricole, spală, fac curăţenie şi gătesc, preparând propria lor mâncare şi băutură, din care o parte se vinde pentru a asigura suportul financiar pentru abație.

Sursa foto: https://www.drinksco.fr/blog/bieres-trappiste-le-nectar-des-moines

Pe lângă bere, a cărei veche şi mândră tradiţie de fabricație călugării trapişti au îmbrăţişat-o, produsele autentic trapiste mai includ: pâine, ciuperci, drojdie de bere, ciocolată, brânză, prăjituri şi biscuiți, miere și produse apicole, gemuri şi dulceţuri, supă de mazăre, lichior și vin.

Este greu de înlăturat din minte imaginea unui călugăr în sutană având în mână o furcă cu care amestecă mixul de cereale, în prima etapă a procesului de fabricație a berii.

Cele mai vechi dovezi indică faptul că berea a fost destinată, la început, uzului propriu al călugărilor, apoi, mai târziu, a fost utilizată pentru vânzare către publicul curios.

Berea părintelui – patersbier

Dintr-o veche relatare, călugării ar produce berea trapistă în două tării diferite: „una pentru preoți (părinți), una pentru maici”. De aceea, până în prezent cele mai tari beri trapiste sunt numite câteodată “berea părintelui” (patersbier).

Misterul berii trapiste

În acest moment există doar 14 fabrici de bere trapiste recunoscute oficial de Asociaţia Trapistă Internaţională şi având dreptul de a purta logo-ul „Produs trapist autentic” (licenţă valabilă pentru doar cinci ani).

Dintre cele 14, 6 se află în Belgia (AchelChimayOrvalRochefortWestmalle şi Westvleteren).

Adesea imitate, dar rareori reproduse, berile trapiste autentice trebuie făcute între zidurile abației (chiar dacă îmbutelierea se realizează în altă parte, precum în cazul berii Chimay). Numai aşa pot căpăta binecunoscutul însemn de marcă hexagonal.

Misterul berii trapiste nu trebuie subestimat. Chiar dacă acceptăm sau nu, istoria din spatele berii are un efect semnificativ asupra senzaţiilor date de degustare.

Histoire – Sint-Sixtusabdij Westvleteren
Sursa foto: https://sintsixtus.be

Călugării morocănoşi de la Westvleteren

La 4 km de sătucul Westvleteren și nu departe de celebrul oraș Yper, în partea de vest a Flandrei se află mica abație Notre Dame de Saint Sixtus. Datează din anii 1830-1831. Acolo, între zidurile abației, în primăvara anului 1839, călugării au realizat prima producţie de bere trapistă.

Abația Notre Dame de Saint Sixtus este o abație trapistă. Ca la toate abațiile trapiste, călugării sunt foarte secretoşi cu modul în care produc berea, iar o vizită la fabrica de bere este aproape imposibilă.

Sursa foto: https://la-cave-de-gambrinus.com/

Sticlele cu bere Westvleteren nu au etichetă

Pentru turişti a fost amenajată o berărie, unde se poate savura o bere trapistă Westvleteren şi se pot afla câteva informaţii despre viaţa monahală de la abaţie.

Fabrica de bere oferă trei beri diferite, distinse nu pe etichetă, ci pe culoarea capacului pentru că Westvleteren vinde sticle fără etichete din 1945, toate informațiile fiind tipărite pe capac.

Acestea sunt singurele beri Trappist care nu au logo-ul Trappist pe sticlă.

La abația Westvleteren călugării fac trei feluri de bere: Westvleteren blond (capac verde), 5,5%, Westvleteren 8 (capac albastru), 8%, Westvleteren 12 (capac galben), 10, 2% – cea mai bună bere din lume.

Berea Westvleteren 12 – cea mai bună bere din lume

Descrierea celei mai bune beri din lume de pe site-ul abaţiei  este departe de a satisface un băutor de bere: „Concentraţia de alcool  10.2% ; berea denumită de asemenea şi <<Flemish Bourgogne>> are o culoare negru-chihlimbar şi o spumă albă stabilă dantelată.

Sursa foto: https://la-cave-de-gambrinus.com/

Berea Westvleteren 12 are un parfum intens amestecat de struguri dulgi şi alune, o aromă cremoasă şi bogată, cu iz de caramel şi de malţ, care o transformă în berea ideală. Gustul remanent este amar şi persistent. Nimeni nu ştie cum au reuşit să pună toate aceste arome într-o singură sticlă, nimeni nu cunoaște rețeta care este aceași din 1839.

Începând din septembrie 2006 berea nu se vinde decât în cantităţi limitate şi într-un sistem „drive-in”, cu programare telefonică prealabilă.

Revânzarea este interzisă (cel puţin în teorie). Toate aceste restricţii sunt datorate cantităţilor mici produse (circa 3500 de hectolitri anual), dar şi faptului că în iunie 2005 Wesvleteren 12 a fost declarată drept cea mai bună bere din lume, tulburând pentru totdeauna liniştea obişnuită a călugărilor trapişti.

Succesul berii Westvleteren 12

Succesul Westvleteren 12 nu a putut decât să-i supere pe cei 20 de călugări care trăiesc între zidurile abaţiei Sfântul Sixtus.

Dacă cu o zi înainte să fie declarată cea mai bună bere din lume, la berăria aflată lângă abaţie vreo 20 de oameni beau Westvleteren 12, peste noapte au apărut cozile la poarta berăriei.

Orice om de afaceri care se respectă ar fi crescut producţia. Nu şi călugării de la Westvleteren care rămân la producţia iniţială, 3500 de hectolitri pe an. „Nu trebuie să urmăm filosofia pieţei, ci trebuie să fim oneşti cu noi înşine”, spun călugării.

Un bac de Westvleteren à 559,39€... Le prix de la bière flambe au marché  noir - DH Les Sports+
Sursa foto: https://www.dhnet.be/

Surse:

www.trappistwestvleteren.be

https://sintsixtus.be

https://www.beretrapista.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

code