Saint-Malo, orașul corsarilor

« Şi astfel Anton Lupan (…) plecase cu Pierre Vaillant la Saint-Malo, pe coasta de nord a Franţei, orăşel vestit prin marinarii, pescarii lui şi constructorii de nave. Aflat pe o insulă, la vărsarea micului fluviu Rance în mare, în locul unde Canalul Mînecii stă faţă în faţă cu Atlanticul, Saint-Malo mai era vestit şi pentru corsarii lui, care de cîteva sute de ani, pînă mai deunăzi, dăduseră mare bătaie de cap Angliei… » („Toate pânzele sus!”, Radu Tudoran)

Fotografie din arhiva personala, august 2020

Saint Malo, oraș maritim prin excelență, este cunoscut ca un oraș fortăreață cu suflet de corsar, o stațiune renumită pe Coasta de Smarald și un oraș care găzduiește evenimente nautice majore. Numele său vine de la călugărul breton Maclow (Maclou) din Țara Galilor.

Fotografie din arhiva personala, august 2020

Acest oraș al artei și al istoriei a reușit să combine litoralul magnific cu bogăția patrimoniului său excepțional. Vechi de câteva secole și niciodată cucerit, orașul Saint-Malo este astăzi un veritabil muzeu în aer liber. În cetatea corsarilor timpul s-a oprit în loc…

Am avut impresia că am călătorit înapoi în timp când m-am plimbat de-a lungul litoralului, pornind din cartierul Paramé spre inima orașului istoric (Intra-Muros), o plimbare în timpul căreia farmecele acestui oraș emblematic al Coastei de Smarald mi s-au dezvăluit treptat.

Fotografie din arhiva personala, august 2020

Saint-Malo – La Belle Epoque

Cartierele situate în afara orașului vechi înconjurat de metereze au păstrat un anumit farmec Belle Epoque, perioadă în care turismul pe litoral s-a dezvoltat considerabil.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, clasa înstărită a descoperit beneficiile terapeutice ale mării și a construit case de vacanță în Saint-Malo.

Cartierul Sillon / Courtoisville ne oferă astăzi cea mai frumoasă panoramă a arhitecturii Belle Epoque. Lungul său dig (Digue de Rochebonne) care se întinde pe aproape 2 km între Paramé și Intra-Muros este astfel mărginit de frumoase vile Belle Epoque. Acestea se află în fața celei mai mari plaje de nisip din Saint-Malo, plaja Sillon.

Fotografie din arhiva personala, august 2020
line of buildings and body of water during day

Plimbarea pe Digul Rochebonne lasă contururile seducătoare ale orașului fortificat să ni se arate  treptat. Încetul cu încetul putem distinge metereze, forturi și turnuri care protejează inima orașului vechi.

city buildings under white clouds during daytime

Saint-Malo – timpul corsarilor

Dar, pentru a înțelege mai bine ce este Saint-Malo astăzi, trebuie să descoperim istoria fascinantă a orașului Saint-Malo și a corsarilor săi.

Fotografie din arhiva personala, august 2020

Primele metereze au fost construite în secolul al XII-lea, când Saint-Malo a primit sediul episcopiei. Câteva sute de ani mai târziu,  în secolul al XVII-lea și la ordinele lui Ludovic al XIV-lea, Saint-Malo a fost transformat într-un veritabil port de război și a cunoscut într-adevăr o anumită prosperitate de la începutul secolului al XVI-lea odată cu dezvoltarea a comerțului maritim, în urma descoperirii Lumii Noi. Jacques Cartier, originar din Saint-Malo, a fost cel care a descoperit Canada.

Pe măsură ce armatorii și comercianții se îmbogățeau, orașul a început să trezească multă invidie. Devenit principalul port comercial francez, Saint-Malo a trebuit, prin urmare, să fie apărat de tentativele de invazie ale englezilor.

Războiul declarat cu Anglia sub domnia lui Ludovic al XIV-lea a marcat începutul erei corsare ale orașului Saint Malo. Mandatați de regele Franței, căpitanii corsari urmau să atace fără încetare navele comerciale ale inamicului, în încercarea de a le slăbi economic prin confiscarea încărcăturilor.

brown concrete building near body of water during daytime

Prin urmare, acest război purtat în beneficiul regelui a contribuit la norocul și la prestigiul orașului corsar. De asemenea, trebuie spus că spre deosebire de pirați, corsarii puteau ataca navele și se îmbogățeau legal. Prada luată era apoi împărțită de fiecare dată între echipajul fregatei corsarului, armator și rege.

În vremuri de pace sau de război, armatorii din orașul corsar Saint-Malo s-au îmbogățit considerabil și au construit case magnifice atât în ​​Saint-Malo Intra-Muros, cât și în satele din jur. Aceste vile din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea sunt dovada unei perioade această când un sfert din averea regală a fost acumulată în Saint-Malo.

Fotografie din arhiva personala, august 2020

Surse:

https://www.saint-malo-tourisme.com/decouvrir/l-histoire

http://www.infobretagne.com/saint-malo.htm

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.