Iași, 1876. Povestea din Grădina Pomului Verde

Avram Goldfaden are astfel ideea unui teatru idiș autentic, pe baza propriilor sale scrieri, punând bazele celui dintâi teatru evreiesc profesionist din lume. Și-a prezentat inițial piesele într-o grădină de vară, unde veneau interpreți și comedianți. Trupa s-a mutat în octombrie 1876 în grădina de vară „Pomul Verde”, vizavi de actualul Teatru Național.

Pe vremuri, la Iași

Pe vremuri, pe la sfârșitul secolului al XV-lea, la Iași încep să se așeze negustorii israeliți veniți de peste granițe, care cumpără rând pe rând pământuri și case pentru a-și rostui mai apoi fel de fel de acareturi negustorești.

Cu timpul, părțile din estul târgului Ieșilor s-au umplut de dughene, ateliere, paravane și tot felul de locante.

Apare un târg pestrit, însuflețit de o poporime înveșmântată în caftane, purtând perciuni cârlionțați, pălării cu margini umbroase, un port deosebit de cel al localnicilor obișnuiti.

Evreii se îndeletniceau mai ales cu negoțul, dar practicau și alte meserii: croitorie, cușmărie, brutărie, ceaprazărie, cizmărie, dulgherie, tâmplărie, potcovărie și multe altele.

***

La sfârşitul secolului al XIX-lea, evreii erau aproximativ jumătate din populaţia oraşului. În 1930, evreii constituiau 30% din populaţia oraşului, însumând 35 465 de persoane.

O vreme la Iași au existat mai mult de 90 de sinagogi și orașul devenise cunoscut pentru viața culturală efervescentă. Aici a apărut prima publicaţie de limbă idiş din lume, Korot Haitim (Evenimentele timpului), în 1855. Aici veneau şi jucau trubaduri evrei din Rusia şi Polonia, precursorii actorilor de limbă idiş.

Avram Goldfaden și primul teatru profesionist de limba idiș din lume

Aici sosea în 1876, de la Cernăuţi, poetul şi dramaturgul Avram Goldfaden, cu gândul să întemeieze un ziar evreiesc. La sugestia soţilor Librescu, se hotărăşte să creeze un teatru al evreilor, cu sprijinul actorilor Israel Grodner şi Suher Goldstein.

„Monsieur Goldfaden, i-ar fi spus soția prietenului, la București există un ziar Haioet al cărui redactor moare de foame de șapte ori într-o zi. Ce ai de gând? Să scoți si dumneata un ziar și să muriți amândoi de foame? Mai bine ascultă ce-ți spun eu. Lasă-te de nebunia asta! Evreilor le lipsește un teatru. Apucă-te mai bine de așa ceva! Ma gândesc la un teatru evreiesc la fel ca al românilor”.

Avram Goldfaden are astfel ideea unui teatru idiș autentic, pe baza propriilor sale scrieri, punând bazele celui dintâi teatru evreiesc profesionist din lume. A încercat o sinteză între poezia populară, distracţia de cârciumă şi cerinţele publicului. Teatrul conceput de Goldfaden este unul muzical, care inserează numere de dans şi cântece. 

Primul teatru idis din lume
Sursa foto: www.https://evenimentulistoric.ro/

La Iași, în grădina de vară Pomul Verde

Și-a prezentat inițial piesele într-o grădină de vară, unde veneau interpreți și comedianți. Trupa s-a mutat în octombrie 1876 în grădina de vară „Pomul Verde”, vizavi de actualul Teatru Național.

Prima reprezentatie s-a jucat pe 19 august 1876, iar printre cei care au consemnat deschiderea porților s-a numărat însuși Mihai Eminescu, primul, de altfel, care a apreciat producțiile teatrale. În „Curierul de Iaşi” de vineri, 20 august 1876, la rubrica „Diverse. Notiţe teatrale“ Mihai Eminescu dă “certificatul de naştere” a teatrului idiş, cu prima cronică din istoria teatrului evreiesc :

“Într-o grădină pe uliţa mare s-a deschis un mic teatru de vară în care se joacă în limba evreească (germană stricată) […]. Despre piese avem puţin de zis – ele nu prezintă vreun mare interes dramatic, dar jocul actorilor a fost excelent […]. Directorul trupei are un glas simpatic (bariton) şi figură plăcută. Ariile sunt evreeşti, iar publicul, compus în mare parte din coreligionari ai actorilor, petrece bine. “

Mulțumit de succesul de care s-au bucurat spectacolele montate, Goldfaden și-a propus să se orienteze spre lumina rampei din București unde ajunge la un an de la deschiderea stagiunii în Iași.

Intrarea în Grădina de vară Pomul Verde
Sursa foto: www. curierul-iasi.ro

« Shakespeare al evreilor »

10 ani mai târziu, când avea 47 de ani, Goldfaden, supranumit „Shakespeare al evreilor”, ajunge la New York, unde pune pe picioare o trupă de teatru. A avut un rol semnificativ în dezvoltarea music-hall-ului, gen care a devenit o marca personală a show-biz-ului new-yorkez.

Grădina de vară Pomul Verde a fost distrusă

Grădina de vara Pomul Verde a fost distrusă de un incendiu, refăcută în 1911 de directorul unei noi trupe de teatru evreiesc și închisă în anii războiului. A funcționat apoi sporadic alături de alte două teatre evreiești din oraș.

În 1956, a primit numele lui Avram Goldfaden, însă în 1971 municipalitatea a hotărât demolarea întregii zone, în vederea amenajării Parcului Teatrului Național. La 27 decembrie 1976, s-a dezvelit bustul lui Avram Goldfaden, amplasat în faţa fostei grădini Pomul Verde, pe locul unde a funţionat Teatrul evreiesc. Pe monument a fost amplasată o placă de marmură pe care se află inscripţia: „Aici a fiinţat primul teatru evreiesc din lume (Pomul Verde) întemeiat în 1876 de Avram Goldfaden”.

Sursa foto: www.teatrul-evreiesc.com.ro

Surse:

Anca Mocanu, „Avram Goldfaden și teatrul ca identitate”, Editura Fundatia Culturala Camil Petrescu, anul 2012.

Surse internet:

http:// arhivelenationale.ro/

http://metropotam.ro/La-zi/Primul-teatru-evreiesc-din-Iasi-din-Romania-din-lume-art0583478939/

https://teatrul-evreiesc.com.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.