Prin Iașul de odinioară (III). Cofetăria „Madame Alexandre”. Une confiserie parisienne à Iassy

doamnele elegante erau însoțite de domni subțiri, cu joben, lornion, manuși albe și baston… așteptau cuminți partenerii să le aducă zaharicalele la scara trăsurii: înghețate fine, ciocolate delicioase și oranjade stoarse pe loc din portocale, răcite în lădoaie pline cu calupuri de gheață.

Zaharicale și oranjade la scara trăsurii

Pe la 1877, Ulița Sârbească (actuala stradă Lăpușneanu), loc de plimbări duminicale și de întâlnire a tinereții ieșene, cu magazine vestite și ispititoare localuri cu podiumuri pentru spectacole, se mai numea Strada Veseliei sau Strada Muzicii.

Pitorească și cochetă, cu magazine, hoteluri, cofetării și câteva grădini de vară, ascunse în umbra vechilor palate, fosta uliță boierească chema pe caldarâmul umed toată tinerimea târgului.

Petreceau pe acolo toți cei fără de griji, privind vitrinele magazinelor pline cu noutăți ori bulucindu-se la gardurile celor vreo cinci grădini de vară cu scenă pentru teatrele anunțate prin afișe uriașe și viu colorate.

Când doamnele elegante erau însoțite de domni subțiri, cu joben, lornion, manuși albe și baston, și se întâmpla să nu prindă vreun loc la o masă, așteptau cuminți partenerii să le aducă zaharicalele la scara trăsurii: înghețate fine, ciocolate delicioase și oranjade stoarse pe loc din portocale, răcite în lădoaie pline cu calupuri de gheață.

Ulița Sârbească (Strada Lăpușneanu).
Sursa foto: turistiniasi.blogspot.com

Cofetăria franțuzească « Madame Alexandre »

La capătul din vale al străzii Lăpuşneanu, pe locul unde astăzi se află parcarea Hotelului Astoria, altădată creștea o bătrână livadă.

Aciuată în livada boierească, se înălţa fără seamăn pe atunci  eleganta cofetărie franțuzească « Madame Alexandre », cu bomboneturi parisiene, scenă, muzică, teatru şi multă tinerime.

Faimoasa grădină de vară cu scenă a fost deschisă de Alexandra Sfetcovici care, încă din 1867, şi-a revendicat meritul răcoririi ieşenilor cu apa gazoasă “Soda” şi îndulcirea foştilor bonjurişti, deveniţi mari bărbaţi de stat.

La Crăciun, pe la 1870, Madame Alexandre vindea bomboane cu precizarea: “din fabrica mea” (Curierul de Iassi, 20 decembrie 1870).

Comerțul cu zaharicale, bomboneturi, înghețate și fructe confiate, însoțit de fanfare și trupe actoricești, atrăgea mulți vizitatori, printre care și tineri studioși. La mesele cofetăriei se adunau laolaltă studenți și profesori, actori și gazetari, printre care se afla, scriu gazetele vremii, și poetul Mihai Eminescu.

1871 Confiserie „Madame Alexandre”.
Sursa foto: turistiniasi.blogspot.com

Trăsuri, dulcețuri și glume dulci

Poetul Dimitrie Anghel își amintea că seara “în faţa cofetăriei celebre M-me Alexandre” trăsurile stăteau pe două rânduri. Duducile şi duducuţele se întorceau de la plimbarea Copoului:

“Evantaiurile prind să bată, cavalerii se întrec care de care şi băieţii din prăvălie vin legănând tablalale cu dulceţuri şi cu îngheţate, slujind în trăsuri cucoanele care, săturate de luciu de lună şi cântec de lăutari şi înviorate de aer curat, mănâncă cu poftă, ţinând cu mănuşatele lor mâini graţioase farfurioare cu bunătăţuri. Cavalerii îşi servesc favoritele ; iau farfurioarele, întind un pahar cu apă, și strecoară glume dulci printre zaharicale. Singuri vizitii și lacheii de pe capre stau gravi.”

Bibliografie :

Ion Mitican, « Strada Lăpușneanu de altădată », Tehnopress, 2020

Dimitrie Anghel, Fantome, in Fantazii, Ed. Socec, 1911.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.